Српски Дани 2014.
Успјешно прослављени дани српске традиције, вјере и културног наслијеђа

Изузетно лијепо организовани и припремљени Српски Дани 2014 су привукли пажњу многих посјетилаца, не само срба и српкиња из Ванкувера и околине, већ и осталих народа који су дошли да поздраве овај фестивал.

Српски дани су свечано отворени у суботу, 7. јуна уз пригодан програм. Најстарија група Младе Србадије је милозвучно отпјевала српску химну Боже Правде и канадску химну О Канада на енглеском и француском.

2014-06-09 06.08.22

Услиједио је културно-умјетнички програм у коме су се ређали наступи гостујућих и домаћих фолклорних група јер је овај фестивал замишљен и реализован не само као фестивал којим се слави и обиљежава српска култура и народна традиција, већ је овај дан и прилика да се широм отворе врата свим људима свих народности, као јеванђелски и миротворни знак љубави и отвореног срца за све народе, поготову за нас који живимо у једној међународној земљи.

screen shot 2014-06-10 at 12.16.53 AM

Такође је отворена и Етно изложба са народним радиностима и везовима старим преко 100 година. Пажњу је привукла и ручно везена хаљина стара 40 година, дивни ручни и хеклани радови, гоблени стари преко 30 година и ручно изрезбарене гусле. Уз епску пјесму гудећи уз гусле, посјетиоце је дочекивао на етно штанду вриједни брат Тихомир који је плијенио пажњу својом епском пјесмом о Марку Краљевићу. Културно-умјетнички програм је настављен и у вечерњим сатима уз наступе оркестра Шљивовица и живу музику уз Снежа Банд.

2014-06-07 18.04.05

У недељу је најприје служена Св. Литургија коју су заједно служили протојереј-ставрофор Мирослав Дејанов и протојереј Десимир Видовић, уз појање хора цркве Св. Арханђела Михаила. На Св. Литургији су се причестила многа дјеца и вјерници.

И другог дана фестивала наступале су бројне фолклорне групе и заједно са домаћинима, ансамблима Младе Србадије који су пјевали и играли српска кола и пјесме, заједно су наступали и фолклорне групе Вук Караџић, и фолклорне групе из Словакије, јеврејске заједнице, Мексика. Такође су се представили српској заједници и чланови српског карате клуба. Програм је трајао неколико сати оба дана и било је интересатно гледати и слушати разне наступе и пјесме.

screen shot 2014-06-07 at 3.41.17 AM

Специјални гости српског дана, угледни представници из градске вијећнице града Брнабија, као и представници из савезне владе су поздравили све присутне и честитали им на овако лијепо организованим Српским данима. Велика част је било и присуство ветерана канадске Краљевске полиције који је на фестивал дошао у традиционалној црвеној униформи канадске полиције.

Прослава српских дана наставила се уз дружење, музику и игру. У сарадњи са Управним Одбором ЦШО Св. Арханђела Михаила, Коло Српских Сестара Косовка Девојка је организовало продају традиционалних српских специјалитета са роштиља и печења. Вриједне сестре су продавале домаће пите, палачинке, и разне друге посластице. Маме фолклора су неуморно правиле кафе и све је протекло у ведрој и сложној атмосфери. Гост фестивала је био и познати хокејаш и добротвор цркве Милан Лучић који је одушевио дјецу и омладину својим доласком.

2014-06-08 14.25.25

Српски дани су протекли у лијепом расположењу и била су то два дивна дана за дружење и ширење наше српске културе. Сигурно да све ово не би могло да се оствари без великих напора чланова управе ЦШО Св. Арханђела Михаила са председником Љубомиром Котуром на челу, и КСС Косовка Девојка на челу са председницом Јадранком Радић. Бројне ноћи, дани и сати су уложени седмицама унапријед да се све добро организује и оствари. Свима хвала и од Бога награда.

IMG_0739

Велика захвалност припада и свим спонзорима који су својим финансијским донацијама помогли да се организују Српски Дани 2014. Имена спонзора биће истакнута цијеле године на свим видним мјестима и телевизорима у црквеним просторијама, на нашем вебсајту и црквеном часопису.

Управни Одбор ЦШО Св. Арханђела Михаила се срдачно захваљује свим вернима који су се на било који начин потрудили у организацији Српског дана и омогућили да буде организован још један успјешан Српски Дан.

Љиљана Тољевић

 

poster spisak-novi