Хуманитарни концерт за помоћ пострадалим од поплаве у Србији и Републици Српској

Ој Србијо Мајко мила!

Хуманитарни концерт Фолклорне Групе Млада Србадија из ЦШО Св. Анранђела Михаила из Ванкувера за помоћ пострадалим од поплаве у Србији и Републици Српској.

 

poplave-pomoc-1

 

Фолклорна Група Млада Србадија, која већ 40 година постоји при СПЦ Св. Арханђела Михаила из Ванкувера се одазвала на позив Српске Православне Цркве и уз благослов свог надлежног свештеника протојереја о. Десимира Видовића у непуна четири дана организовала Хуманитарни концерт за прикупљање помоћи пострадалој браћи и сестрама у Србији и Републици Српској.
 
Уз несебична залагања и непроспаване ноћи чланова Управе ове вриједне фолклорне Групе и уз помоћ благочестивих родитеља који су уложили максималне напоре да се овај концерт организује што боље да би се хитно послала помоћ онима којима је она у овом тренутку неопходна.
 
За суботу 24. мај Млада Србадија је имала заказан свој традиционални концерт на крају сезоне. Сви родитељи су се једногласно договорили да ће сав приход са концерта бити намијењен за пострадале од страхота поплаве у отаџбини. Потрудили су се да све буде на великом нивоу и угостили су преко 365 људи из српске заједнице из Ванкувера и околине који су показали спремност за помогну пострадале породице у отаџбини.
 
poplave-pomoc-2
 
Велика свечана дворана СПЦ Арханђела Михаила била је премалена да прихвати све који су дошли да својим донацијама и куповином карата за концерт подрже акцију своје Мајке Цркве за помоћ пострадалима. Овом хуманитарном концерту уз домаћине учеснике програма ансамбала Младе Србадије, у програму су учествовале и Фолклорне Групе из Српске Православне Цркве Св. Саве које су се одмах се одазвале и придружиле овој акцији сакупљања помоћи пострадалим од поплава, и у госте су дошли са својим Првим Ансамблом и са ансамблом Ветеранима , такође су учествовали и чланови Фолклорне Групе Градина.
 
Добивши благослов надлежног свештеника протојереја о. Десимира Видовића, и сагласноти председника и Управног Одбора ЦШО Св. Арханђела Михаила господина Љубомира Котура, госпођа Јелена Ђурић је заједно са председницом Младе Србадије, госпођом Весном Маљковић и менаџером најстарије групе госпођом Душком Лалић била покретна снага у организацији комплетног концерта, ангажману родитеља, организацији вечере и припреме програма.
 
На почетку вечери, у име Црквеношколске заједнице и Младе Србадије водитељка програма се захвалила свим присутним на њиховом свесрдном одзиву за помоћ који је одраз наше вјере и наше љубави за наш народ.
 
poplave-pomoc-3
 
Овај предивни и племенити концерт увеличан је и прославом Прве Крсне Славе Младе Србадије који су почели да славе своје заштитнике и покровитеље богомудре просветитеље Св. Кирила и Св. Методија, учитеље словенске. Окупљени око славског колача и кољива дјеца и омладина чланови Младе Србадије, озарених лица су гледали како председница Весна пали прву славску свијећу. Обред славског колача уљепшале су анђеоским појањем Тропара на српском језику Св. Кирилу и Методију чланице најстарије групе Младе Србадије.
 
Након што је протојереј о. Десимир осветио славски колач, свештеник је честитао прву славу, поздравио и благословио све чланове и све присутне, послужена је вечера за коју се побринуо Срђа Вранић уз помоћ мама из Младе Србадије, које су помагале у припреми вечере и припремиле мноштво колача за вечеру, затим Стево Кос, Никола Кос, Горан Гогић, Драган Цоцић, сестри Здравки која је помагала у кухињи, и тон мајстору Борису.
 
Водитељ програма се захвалила свим присутним на одзиву и донацијама, и захвалила се свим осталим који су омогућили остварење хуманитарног концерта. Она се захвалила и инстукторима Младе Србадије који су помогли у припреми програма, инструктору играња Драгану Стојчеву који је најстарију групу Младе Србадије усавршио у техници играња и мотивисао младе да још више заволе игру. Такође захвалност је одана и инструктору Љиљани Тољевић која од ове године учи најстарију групу Младе Србадије пјевању српских изворних пјесама а од следеће године планирају да се са овим програмом крене и са средњом групом. Такође су одали и велику захвалност и инструкторима најмлађе групе Наталији Новаковић и Александри Петровић, те свим родитељима, црквеношколској општини и свим који су на било који начин помогли рад и живот Младе Србадије.
 
Услиједио је културно-умјетнички програм који је отворен пјесмом најстарије групе Младе Србадије, Ој Србијо Мајко мила. Затим је наступила најмлађа група Младе Србадије уз коло и пјесму Дуње ранке, средњи ансамбл уз игре из околине Ниша, најстарији Ансамбл са играма из Биначке Мораве. Наступи свих група Младе Србадије су били попраћени бурним аплаузима не само због њихове изврсне игре, већ као и подршка за њихово одрицање и прикупљање помоћи за пострадали српски народ.
 
Одушевљена публика је у наставку програма бурно поздравила и госте Првог Ансамбла Фолклорне Групе Вук Караџић који су одиграли игре из Пирота, и средњу групу Младе Србадије која је одиграла игре из Лесковца. Затим су наступили Ветерани из ФГ Вук Караџић који су својим шармантним наступом одушевили публику и заслужили бурни аплауз јер су у току вечере уступили своје столове и столице осталим гостима који су пристизали и када више није било ниједне столице.
 
Најстарија група Младе Србадије је поново наступла овог пута са колом Водарке и поново пленила аплауз публике. ФГ Градина је такође бурно била поздрављена након извођења сплета игара из Србије. На крају програма најстарија група Младе Србадије је отпјевал пјесму Са Косова зора свиће.
 
На крају програма потпредседник Црквеношколске општине Св. Арханђела Михаила господин др Горан Станисављевић се у име Управног Одбора ЦШО Св. Арханђела Михаила захвалио свим присутним на великом одзиву за помоћ повом катастрофе која је захватила наш народ.
 
Сав приход од концерта $21,300 ће бити уплаћен на рачун ДФ Св. Цар Лазар и прослијеђен на ДФ Патријах Павле за пострадале од поплаве у Србији и Републици Српској. Тужно је и трагично што је задесило наш народ, али ми православни хришћани никад не смијемо да очајавамо већ увијек да имамо чврсту вјеру у Господа Бога и да Мусе увијек молимо и да непрестано очекујемо Његову Милост јер нас Господ неизмјерно воли. Сам Господ нас поучава у Св. Јеванђељу да никада не губимо вјеру, наду и љубав.
 
Осјећајући бол свог народа Млада Србадија је као добри Самарићанин учинила колико је могла да се огласи из српске заједнице са далеког запада из Канаде као доказ вјере, љубави и подршке за своју Цркву и свој пострадали народ.
 
Љиљана Тољевић