Вера наша Света Православна

Isus Hrist freska u Aja SofijiПравославље је истинито Хришћанство тј. истинито новозаветно Христово учење и старозаветно Божије откровење, које је остало неискварено и неизопачено до наших дана и као такво остаће занавек. Сачувано је у свој његовој чистоћи и пуноћи. Чувар овог учења је Црква Православна коју је основао сам Господ Исус Христос а којом руководи Дух Свети кроз све векове.

У нашем времену је много оних који не схватају правилно шта је Православље и где лежи његова суштина. Неки од наших савременика прилазе немарно овом питању и решавају га превише примитивно, чак наивно, превиђајући његове дубине у потпуности и уопште не виде пуноћу Православља и не схватају смисао живота.

Овако говори Господ „Речи које вам Ја рекох, Дух су и живот су“ – (Јован 6:63)

Зато, пазимо, будимо смерни и пажљиво слушајмо реч Господњу. Само онај који мисли Православно, осећа Православно, и живи Православно, може се сматрати Православним у стварности.

KrstДа би се ово постигло потребно је редовно посећивати богослужења и одлазити у цркву и често читати Свето Писмо. У кући, у кругу породице, свакодневно молити се Богу, уочи недеље и црквених празника прислужити кандило, окадити читаву кућу и породица окупљена испред иконе и кандила помоли се Богу. Да не би верски застранили, свети оци су нам оставили Символ вере, кратко али прецизно исказано православно исповедање вере. Зато је добро научити Символ вере напамет и када се год молимо Богу прочитати и Символ вере тј. правилно исповедити (исказати) нашу веру. Све ово горе-поменуто значи увести ред у породицу, обогатити свакодневницу духовношћу. Овакав начин живота је знак духовне зрелости.

Knez LazarУ свету постоје на десетине хиљада разних секти, јереси и на хиљаде безбожничких покрета а само једна вера Православна и једна Богочовечанска заједница – Црква Христова. Циљ и задатак вере Православне је да спасе човека од вечне пропасти. Бог је створио човека да вечно живи. Од начина овоземаљског живота зависи његов живот у вечности. Рај или пакао.

Да би одољели свим насртајима ђавољим, и да би претрпјели сва искушења која нас кроз живот сналазе, морамо свакодневно да мислимо на Бога, на нас, на нашу породицу и на вечност. Дужност родитеља је да духовно васпитава своју децу, и да их редовно доводе у цркву на богослужења и на часове веронауке, и да их науче да воле и чувају веру православну, и да их науче да и они исто тако науче своју децу.

Црква и вера православна је једино прибежиште где се можемо сачувати како старих тако и најновијих зала као што су наркоманија, алкохол, секте итд. Зато морамо свакодневно живети православним начином живота, окупљати се на заједничким молитвама, поучавати се у вери, бдити и стражарити да нас ко не превари.

Православље је драгоцени бисер који морамо чувати као светињу.

 

Manastir Rakovica

 

Постоји велико мноштво разних секти и непријатеља православља који непрестано насрћу на православне вернике и покушавају да на разне лукаве начине унесу забуну и погрешно учење. Прошлост и садашњост Православља карактерише огорчена борба за очување чистоте вере коју су Апостоли пренели својим наследницима – Епископима. Та борба је почела још за живота Светих Апостола, и трајаће све до краја века, и другог Христовог доласка. Прогони Хришћана у свим вековима, не само да нису угасили Православље и Веру и развој Божије Цркве, него су, кроз вид мучеништва и чуда која су се при томе дешавала, потпомогли да се она одржи и рашири по целом свету. Данас у свету постоји толико секти да их неможемо избројити а камоли изучити сва њихова лажна учења. А за то и нема потребе јер кад упознамо Православље, када знамо истину, лако ћемо препознати лаж и одбацити је као што нас и апостол Павле саветује: „Зато одбаците лаж, и говорите сваки истину са својим ближњим“ (Еф. 4:25),
Хришћани морају увек да се сећају речи Христа Спаситеља, лаж је од ђавола, који је „лажов, и отац лажи“ (Јован 8:44).

И тако, где постоје лажна учења, тамо нема Истинске Цркве Православне Христове!

ОДГОВОРИ НА ПИТАЊА
И ИНФРМАЦИЈЕ У ВЕЗИ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ
И ВЕРСКИХ ОБРЕДА
СВЕШТЕНИК ДЕСИМИР
[email protected]