Молитва

Molitva Gospodnja

 

Молитва је побожан разговор са Богом, кроз коју изливамо осећања наше душе, прослављајући тако Божије савршенство и захваљујући се неизмерној доброти Божијој. Свети Оци говоре да је молитва мати свих добрих дела, чуварка чистоте тела, сигурна ограда од свих лукавстава и непријатеља. Богу се молимо и прослављамо Га на разне начине. Некад се молимо у души својој тихо и нечујно, а некад гласно и речито као у време заједничких богослужења. Некада нашу молитву употпуњујемо клечањем, метанисањем, клањањем итд. Овде нас Господ учи како треба да се молимо.

Поклањамо се ка истоку, молимо се у правцу истока, кад смо у цркви гледамо ка истоку, крштавамо се окренути ка истоку и то не без разлога, нити случајно.

Будући да је Бог светлост умствена (Јн. 1,5) и да је Христос у Писму назван исток (Зах.6,12), природно је посветити Му исток за поклоњење. А и божанско Писмо говори да је рај, врт Еден, место где је први човек био настањен, налазио се на истоку. Гледајући у правцу истока ми се клањамо тражећи древну отаџбину нашу.

Господ Исус Христос вазносио сена небо узлазећи ка истоку, а опет ће опет доћи на исти начин: ”Јер као што муња излази од истока и сиње до залада, тако ће бити и долазак Сина Човечијега.” (Мт. 24,27)

Њега очекујући, клањамо се према истоку.

Ово је незаписано предање, остало од апостола, као и многе друге ствари које су нам оставили путем предања.

 

МОЛИТВА ГОСПОДЊА – ОЧЕ НАШ

У овој молитви Господњој налази се све што треба од Бога молити како за душу тако и за тело, зато ју је добро што чешће понављати. Оче наш се зове и Молитва Господња јер ову молитву изговрио је Господ Исус Христос да би нас научио како треба да се молимо. У овој молитви Господ нас учи како се Богу молимо као нашем добром оцу, јер је он Творац свих људи и Он према нама испољава само очинску љубав.

Isus Hristos, freska u crkvi Sv. Apostola, Pećka Patrijaršija
Исус Христос, фреска у цркви Св. Апостола, Пећка Патријаршија

Речима ”Оче наш” Христос нам показује каквог смо се блага удостојили, поставши деца Божија по благодати. А говорећи ”на небесима” показује нам отаџбину нашу и ми изговарајући ове речи одвраћамо све што нас везује за земљу. Говорећи Оче Наш, Господ нас учи да све људе доживљавамо као своју браћу, децу једног Оца небеског.

”Да се свети име твоје” – Име Божије је највећа светиња и за људе нема и не може бити веће светиње. Нажалост, има много људи којима чак ни име Божије није светиња, па га они стално узалуд употребљавају. Има их који свето име Божије псују, грде и хуле. За такве људе име Божије није светиња и они неће да га славе.

Господ Исус Христос вазносио се на небо узлазећи ка истоку а опет ће доћи на исти начин: Јер као што муња излази од истока и сиње до залада, тако ће бити и долазак Сина Човечијега. (Мт. 24,27)

Зато овим речима ми молимо Бога да нам помогне да можемо увек служити и стално Га прослављати, а оне који хуле на њега, да се уразуме, да и они прослављају Бога.

Када кажемо ”нека дође царство твоје” ми се тада молимо да Бог прими све људе у царство своје, а то је на земљи црква а на небу вечно блаженство.

”Да буде воља Твоја и на земљи као на небу” – Овим молимо да и ми људи, као анђели на небу, извршавамо вољу Божију на земљи.

”Хлеб наш насушни (над суштни, неопходни) дај нам данас” – Овим речима молимо за све што је потребно за спасење наше душе и тела. За храну Божију.

”И опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима нашим” – Сваки учињени грех сматра се, по речима Спаситељевим, као дуг пред Богом. Са овим ми се молимо да нам Бог опрости грехе наше као уздарје за оно што смо ми опростили онима који су према нама било како згрешили.

”И не уведи нас у искушење” – Искушење су мисли и жеље које нас наводе на грех. Овим се молимо Богу да нас сачува од оваквих жеља и мисли.

”Но избави нас од злога” – Највећи непријатељ нашег спасења је зли, лукави ђаво. Зато се овде молимо да нас Господ сачува од сваког његовог лукавог дејства.

”Јер је Твоје царство и сила и слава у векове. Амин” Овим славословљем завршавамо молитву ”Оче Наш” или ”Молитву Господњу” исказајући тако своју тврду веру да Бог има силу и власт над целим светом, и да је свемогућ, и да нам зато може дати све што од њега молимо.

 

Молитва пре јела је Оче Наш.

Молитва после јела
Уставши од стола и прекрстивши се очитај:

Благодаримо Ти, Христе Боже наш, што си нас наситио Твојим земаљским добрима; не лиши нас Твог небескога царства, но као што си дошао међу Твоје ученике, Спаситељу, дарујући им мир, дођи и нама и спаси нас. Амин.

И прекрсти се.

 

МОЛИТВА ЗА ПОКОЈНЕ

Помени, Господе уснуле слуге своје …(поменути имена покојних)…, и све православне хришћане уснуле у нади на васкрсење у живот вечни, и све упокојене у побожности и вери, и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу. И настани их у месту блаженства и одмора, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, где гледање лица Твога весели све од века свете Твоје. Даруј им царство Твоје и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу. Јер си Ти живот, и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, и прослављамо Тебе са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим, и Благим, и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА ЖИВЕ – ПОМЕНИК

Господе Исусе Христе, Боже наш, Који у Својој превеликој милости и човекољубљу слушаш молитве оних који Теби припадају свим срцем својим, приклони ухо Своје и чуј молитву моју коју Ти смерно узносим:

Сачувај, Господе, Цркву Твоју Свету, Васељенску и Апостолску, утврди је и укрепи, умножи је и у миру сачувај, и учини је непобедивом у све векове.

Спаси Господе и помилуј Патријарха нашега (име), преосвећене Епископе, свештенике и ђаконе, монахе и монахиње Православне, које си поставио да пасу словесно Твоје стадо и молитвама њиховим помилуј и спаси мене грешнога.

Спаси, Господе, и помилуј старе, којима нема ко да помогне, и младе, ниште и сироте, удовице, болесне и уцвељене, оне у невољама и у ропству, и у тамницама заточене и особито оне које прогоне Тебе и вере Православне ради народи безбожни, одступници и јеретици, њих који су слуге Твоје, и помени их, посети, укрепи, утеши и брзо им силом Својом олакшање, слободу и избављење подај.

Спаси, Господе, и помилуј оне који нам добро творе, воле нас и хране, указујући нам милост и учини милост Своју на њима, дарујући им испуњење свих мољења која су им на спасење и вечних добара примање.

Спаси, Господе, и помилуј оне које ја безумљем својим саблазних и од пута спасоноснога одвратих, на дела зла и неприлична наведох. Божанственим промислом Својим на пут их спасења опет врати.

Спаси, Господе, и помилуј оне који ми пакосте и вређају ме и искушења ми праве, и не остави их да погину због мене грешнога.

Оне који одступише од вере Православне и погибељним јересима заслепљене светлошћу познања Твога просветли и Светој Твојој Апостолској Цркви присаједини.

Спаси, Господе, и помилуј грешне слуге твоје …овде помиње имена живих…, родитеља, браће и сестара, деце, сродника по телу и духу, познаника и пријатеља. и даруј им земаљска и надземаљска добра Твој.

 

МОЛИТВА ЗА РОДИТЕЉЕ

О Милостиви Господе и Боже који си заповедио да поштујем оца и мајку, и заиста си до смрти сам показао скромну послушност Твојим родитељима, из дубине душе молим Ти се, о Исусе Христе, Боже мој, чуј моју молитву и помилуј моје родитеље који ме подижу у Твојој благодати и љубави. Заштити их од ђавола, опасности и болести, даруј им здравље и милостиво излиј на њих Твоје богате дарове. Благослови њихове напоре и дела, помилуј их по великој милости Твојој, да би ти верно служили и да кроз њих и ја будем достојан да Те славим и служим. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА ДЕЦУ

Ikona Dečanska Bogorodica, druga polovina XIV veka, Manastir Visoki Dečani
Икона Дечанска Богородица, друга половина XIV века, Манастир Високи дечани

Свебогати Господе Исусе Христе, који си и сам био дете и који си волео и благосиљао децу, помилуј и спаси децу нашег времена – да се некрштена крсте, а крштена утврде вером у Тебе, Истино вечна, и љубављу према Теби, Љубави неисказана.

Спаси Господе ону децу коју безверни родитељи трују безбоштвом и одвраћају их од Тебе, јединога Спаситеља и Спасења њиховога.

Спаси, Свеблаги, и ону децу коју зли наставници, без Бога и душе отуђују од Тебе, Творца њиховога, а срођавају их са штенадима.

Bogorodica Eleusa i Hristos Hranitelj, freska, Crkva Bogorodice Ljeviške, Prizren
Богородица Елеуса и Христос Хранитељ, фреска, Црква Богородице Љевишке, Призрен

Спаси Господе, и ону децу чију чисту душу прља сваки неморал на улици и у позоришту, спаси их од нечистоте уличне и позоришне.

Спаси, Свемилостиви, и ону децу која су без родитеља пала под руку сурових старатеља, или злих очуха и маћеха, спаси их од слушања хулних речи и од гледања злобних дела.

Спаси, Сине Божији, синове синова људских, које вуку тамо и овамо на многа телесна вежбања и занимања, док им се не даје главна вежба у закону Твом светом, вежба у правилним мислима, и у милости, и у свим делима доброте и правде.

Помози, Свемогући, да би деца овога века порасла и сазрела за синовство Божје и грађанство небеско, на своје вечно спасење а на Твоју славу и хвалу. Амин.

 

МОЛИТВА ПРЕД СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ

Pričešće Apostola, freska, Manastir Visoki Dečani
Свето Причешће Апостола, фреска, Манастир Високи Дечани

Верујем, Господе, и исповедам да си Ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да спасеш грешнике, од којих сам први ја. Још верујем да је ово само пречисто Тело Твоје, и да је ово сама пречасна Крв Твоја. Стога Ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја, хотимична и нехотимична, речју, делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се без осуде причестим пречистим Тајнама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни.

Прими ме данас, сине Божји, за причесника Тајне Вечере Твоје, јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим; нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: Помени ме, Господе, у царству Твоме.

Нека ми причешће светим тајнама Твојим, Господе, не буде на суд или осуду већ за исцељење душе и тела. Амин.

 

МОЛИТВА ПОСЛЕ СВЕТОГ ПРИЧЕШЋА

Pričešće Apostola, freska, Manastir Studenica
Свето Причешће Апостола, фреска, Манастир Студеница

По доласку кући, после Светог причешћа, прочитај ову молитву светог Василија Великог:

Владару Христе Боже, Царе векова и творче свега, благодарим Ти за сва добра која си ми дао и за причешће пречистим и животворним Тајнама Твојим. Молим Те, Благи и Човекољубиви, сачувај ме под кровом Твојим и у сенци крила Твојих, и даруј ми да се чистом савешћу до последњег даха свог достојно причешћујем Светињама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни. Јер си Ти хлеб живота, извор светиње, давалац добара, и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ПРОТИВ РУЖНИХ ПОМИСЛИ

Владару Господе, Боже мој, у чијим је рукама судба моја, заштити ме по милости својој, и не допусти да пропаднем са безакоњима својим, нити да идем за вољом тела које похотом војује против духа. Твоје сам створење; не презри дело руку својих. Немој се одвратити од мене; сажали се, а не понизи. Слаб сам, немој ме презрети, Господе, јер Теби прибегох, заштитнику своме Богу: исцели душу моју, јер сагреших Теби; спаси ме ради милости Твоје, јер сам Ти одан од младости своје; нека се постиде они што траже да ме одгурну од Тебе помоћу нечистих дела, ружних помисли, некорисних сећања; удаљи од мене сваку нечистоту, свако зло, јер си Ти једини свет, једини силан, једини бесмртан, у свему беспримерно моћан, и свима дајеш силу за борбу против ђавола и његових војски. Јер Теби приличи свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.