Епископ канадски

Божјим промислом и руковођењем Духа Светога, на редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, одржаном у Патријаршији Београдској од 16 до 25. маја 2016. године, за архипастира Богомспасаване Епархије канадске изабран је Његово Преосвештенство Епископ Г.Г. др Митрофан (Кодић), досадашњи Епископ источноамерички.

Епископ Митрофан је рођен 1951. године у селу Љуша, Шипово, Босна и Херцеговина. Основну школу завршио је 1966. године, а богословију у манастиру Крка 1971. године. Замонашен је уочи Ваведења 1970. године а на Ваведење рукоположен је у чин јерођакона од блаженопочившег епископа Стефана (Боце). Завршио је богословски факултет у Букурешту, Румунија 1975. године. Рукоположен је у чин јеромонаха 1974. године. По завршетку студија, почетком 1977. године, постављен је за суплента Богословије Св. Три Јерарха у манастиру Крки. Положио је професорски испит 1979. године. Постављен је за в. д. Ректора богословије 1980. и за ректора 1987. године.

Изабран је за викарног епископа топличког 1987. године и постављен за помоћника администратору Епархије средњезападноамеричке епископу др. Сави. За администратора Епархије средњезападноамеричке изабран је 1988. године, на којој дужности остаје до 1991. када је изабран и постављен за епископа Епархије источноамеричке, на којој се дужности и данас налази.Епископ Митрофан је 1997. године на Богословском факултету СПЦ у Београду одбранио докторску дисертацију на тему: ”Тајна Христова по Посланицама Ефесцима, Филипљанима и Колошанима Светога Апостола Павла.”
Поред напред поменутe докторскe дисертацијe Епископ Митрофан објавио је многе богословске текстове. Са румуског језика је превео дела проф. др. Димитрија Станилоја ”Духовност и Заједница у Православној Литургији”, у три тома ”Православна Догматика”, ”Бесмртни Лик Божији” и ”Православно Морално Богословље”. Такође, са румунског је превео ”Румунски Патерик I и II” и ”Речник Православне Теологије” од Јеромонаха Јоаникија Балан. Његова књига ”Учење Апостола Павла о Цркви” објављена 1991. године у Чикагу је преведена на енглески језик. Ове године из штампе је изашао и његов рад ”Увод у Свето Писмо Новог Завета,” а у припреми за штампу је превод књиге проф. др. Димитрија Станилоја: ”Јеванђељски Лик Исуса Христа”.
Епископ Митрофан је редовни професор Светог Писма Новог Завета на Богословском факултету Св. Саве у Либертивилу.