Видовдан

Спона матице и дијаспоре

 

Инспирисана величанственом прошлошћу и величином жртве св. кнеза Лазара, који нам је оставио у аманет славну жртву за Небеско Царство, наша песникиња и парохијанка Даринка Заставниковић из Ванкувера, дошла је на сјајну идеју.

Желећи да имамо подсећање на Видовданску жртву, у једној новијој форми, а са циљем повезивања матице са дијаспором, написала је песму о Видовдану. Убрзо са композитором Андрејем Андрејевићем који је написао музички аранжман, пројекту се прикључила и Даница Крстић, која је својим гласом оплеменила текст и музику песме. Пројекат је подржан и од наших познатих глумица, Тање Бошковић и Наде Ђуричин.

Наравно да је и наша дијаспора из Ванкувера учествовала у песми. Поред вокалних певача из Ванкувера, овом пројекту су се одазвали и парохијани обе цркве у Ванкуверу, цркве св. Арх. Михајла и цркве св.Саве, и на леп начин свим Србима у читавом свету поручили, да и после толико векова, и хиљада километара удаљености, наша срца идентично, баш као и Срби у матици мисле и диве се великој жртви св.кнеза Лазара и осталих ратника, који су животе своје положили бранећи крст свети и слободу златну.

Свима су срца испуњена поносом слушајући ову песму, и у исто време знајући да смо и ми на неки начин оставили потомцима, подсећање на Видовдан, слично као што су и нама песници и гуслари у претходним вековима нама преносили Видовданску епопеју са колена на колено.

У прилогу је линк са песмом, коју Вам препоручујемо да послушате:

Видовдане Свети – Vidovdane Sveti

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=6VNb2kdNZ_w[/embedyt]

 

Протојереј Малиша Миловановић

Ванкувер