Светионици Православља – Предавања архимандрита Никифора (Миловића) о Манастиру Острог и Манастирима Свете Горе Атонске

Имали смо велику част и духовну радост да нам у посету са Аристотеловог Трга и Универзитета директно из Солуна дође уважени гост архимандрит Никифор, монах из Епархије будимљанско-никшићке. Започели смо дружење 13. маја када је о. Никифор стигао у нашу црквено-школску заједницу. О. Никифор је служио Свету Литургију заједно са нашим свештеником протојерејем о. Малишом Миловановићем уз узвишено појање свештеника и благозвучно отпојавање црквеног хора Облић.

У току неколико седмица о. Никифор је служио у свим богослужењима и провео вријеме у душекорисним разговорима и поукама са парохијанима. Такође је у склопу своје посјете одржао два предавања која су одисала манастирским миром и историографском пореклу и светости манастира.

Прво предавање је одржано 16. маја на Оданије Пасхе након Вечерњег богослужења. Окружен вјерним народом о. Никифор је срдачно предавао о великој српској светињи Манастиру Острог, од оснивања до данас и поделио тренутке из властитог живота и боравка у манастиру о коме не може да се прочита на интернету. Многи од нас су били и више пута на поклоњењу Св. Василију Острошком много живо описаних и поучних чињеница се могло чути по први пут и научити о Острошкој светињи. О. Никифор је поткрепио своје предавање уз презентацију и фотографијама не само из прошлости Острога већ и од пре неколико мјесеци и кроз годишња доба.

На крају предавања верни су заједно са оцем Никифором отпјевали молитвену пјесму Св. Василију Острошком – Василије Свети поносе монаха.

26. маја након Вечерњег богослужења о. Никифор је одржао је одржао предавање о Манастирима Свете Горе Атонске које је започело пјесмом посвећеној Хиландару – Расти расти мој зелени боре. Верни су одушевљено слушали о историјату светогорских манастира, монашком животу и устројству. Манастири свете Горе горе непрекидном светлошћу молитава и разумно међусобно сарађују у управљању Св. Гором у љубави и смирењу уз благослове Игуманије Свете Горе и Царице Небеске Пресвете Богородице.

О. Никифор је поделио по први пут виђен видео прославе славе у Испосници Светог Саве у Манастиру Хиландару и оставио све верне без ријечи и веома благодарне.

У знак захвалности за његов долазак и предивно предавање млади гуслар Кристијан Ољача је на крају прогама уз гусле отпјевао пјесму посвећену епском јунаку Марку Краљевићу.

Оба предавања су била лијепо посјећена и сви би вољели да је било још времена за предавања и дружења. “Никада не треба нарушавати интересе Цркве нити користити Цркву као параван за егоистичке подвиге и самодоказивање. Црква није институција у којој долазе људи намргођених лица нити скуп где делимо критике и упутства другима. Верни треба да заволе Цркву, кућу Оца свог Небеског и да иду у Цркву из љубави. Црква је наш дом и са радошћу треба ићи Оцу Небеском.” – истакао је између осталог архимандрит у разговорима са вернима.

Уважени гост је такође био позван и од стране Руске Православне Цркве Св. Николе као и Грчких православних цркава у Ванкуверу и одазвао се на позиве и одлазио на богослужења.

Веома смо захвални Господу што нас је удостојио посјете и уваженом госту што се одазвао позиву наше Цркве и што је провео корисно вријеме са нама. Желимо му много успјеха у раду на његовој докторској дисертацији и надамо се да ће поново доћи и одржати нова предавања..

Љиљана Тољевић