Одржани Српски Дани 2018

Већ деценијама се организују Српски Дани, фестивал у коме наша црквено-школска и српска заједница отвара врата свима – када као љубазан амбасадор дочекује госте у духу традиције српског народа на овим просторима далеко од родног краја.

Организујемо Српске Дане сваке године да се зна да овдје живимо и постојимо, да оставимо наше трагове у времену, да дамо свој допринос не само очувању наше вјере, нашег националног идентитета, нашег језика, културе и фолклора, већ и напретку и очувању канадског вишенационалног идентита.

У овом циљу се и ове године организовао овај фестивал који је био веома лијепо посјећен и одисао пријатном атмосфером.

Управни Одбор ЦШО на челу са председником Његошем Форцаном и КСС Косовка Девојка са својом председницом Зденком Цумпф, су уз многобројне добровољце предано организовали и одрадили све што су могли за што бољи успјех фестивала.

Од раних јутарњих сати у суботу је кренуло са окупљањем и велики број добровољаца је помогао да све протекне у реду и сви специјалитети да буду укусни. Био је присутан велики број дјеце и омладине. Наша омладина je узела учешћа и помагала у припреми и организацији и одрадили су одличан посао око организације и вођења културно-умјетничког програма. У програму су учествовале многе фолклорне групе из Ванкувера. Запажени су били наступи српских фолклорних група Вук Караџић, Ветерани и Градина. Специјални гости су ове године били чланови Фолклорне Групе Гаврило Принцип из Виндзора који су дошли да својим наступом допринесу нашем фестивалу.

Ове године вриједна су била и дјеца која су такође одговорно помагала око продаје слаткиша и сладоледа а млади су помагали око популарног замка за игру.

Дарежљиви спонзори су и ове године својим финансијама помогли да се се све намирнице набаве и све организује како треба. Веома смо захвални нашим спонзорима који су се и сами јављали са жељом да помогну и дају свој прилог за српске дане. Ове године захваљујући спонзорима скупили смо рекордан износ од преко 40,000. Црква је наш дом и сви смо дужни да помажемо своју Цркву ради спасења својих душа – али Бог прима жртву само кад је из чисте љубави. Заиста је дивно и охрабрујуће видјети колико наши вјерници мисле о Цркви и искрено јој помажу. Према речима св. Владике Николаја – не градимо ми Храм, него Храм гради нас.

Поред спознора велики напор је учинила и госпођа Нада Шесто која је и ове године одрадила Вокатон, и у неколико седмица за редом прикупила додатних 4,520. Још један лијеп примјер пожртвовања из љубави за Цркву.

Садржајни Српски дани су били веома успјешни и лијепо посјећени. Као и сваке године имали смо уважене госте из помјесне градске владе који су провели неко вријеме са нама у знак подршке нашем фестивалу.

Свако по мало, свако на свој начин према према свом таленту је допринио. Велика захвалност за усјешне Српске дане припада свима подједнако, и добровољцима и учесницима програма и спонзорима али и свим гостима који су дошли и својим присуством помогли.

Све док љубав за Цркву, за српство и за ближњега међу нама влада има наде за будућа покољења и будуће Српске Дане.

Љиљана Тољевић