Страдални пут ка Царству Небеском – СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ВИДОВДАН

Да ли се Царство небеско осмјехује на нас, или да ли ми жалостимо наше светке претке својом немарношћу или заборавом за спасење својих душа и свога народа? – питање је које треба сваки православни хришћанин и сваки србин да се пита сваког дана.

Св. Кнез Лазар се питао ово питање цијелог свог живота и зато није имао дилеме када је дошао тренутак да одлучи као владар своје државе и свог народа ком царству ће се приволети. На његовим раменима била је превелика одговорност не само за једног државника и властелина већ као и човјека који је дијелио терет с душом свог народа и јасно сагледавао опасности које су му пријетиле.

И од те давне 1389. године, страдалне и славне битке на Косову, па све до данас сјећамо се жртве свих косовских јунака и мученика и витезова који су са својим светим и славним Царем Лазарем Хребељановићем отишли у битку да се никад не врате. Оставили су свим будућим покољењима свето покровитељство и сигуран путоказ кроз страдалну уску стазу православља ка путу у Царство небеско.

Наша Света Српска Православна Црква Св. Арханђела Михаила је у сјећање на Видовдан, велики празник, црвено слово, кога славе сви Срби гдје год да живе на Божијој планети, организовала свечану прославу Видовдана.

Најпре је 24. јуна након богослужења припремљен посни ручак за који се спонзорисала и припремила председница КСС Косовка Девојка Зденка Цумпф са својим сестрама. Затим је уследила Видовданска Академија у којој се кроз пјесме и рецитал обиљежио велики празник. Академија је била отворена Тропаром Св. Кнезу Лазару који је отпјевао Хор Обилић под диригентском палицом Олге Токмакове. Након тропара протојереј Малиша Миловановић је одржао Видовданско слово у коме се историјски осврнуо на улогу и значај Видовдана и Косовске битке.

Весна Ковач је затим одрецитовала Видовдане мој очињи виде а Хор Обилић је отпјевао још двије пјесме Вјера наша, вјера славна од св. Владике Николаја у аранжману свето Јелисаветског руског манастира и Тамо Далеко у аранжману Олге Токмакове.

Након милозвучног хорског појања Весна је одрецитовала још једну пјесму из косовског циклуса под називом Кнез Лазар. Затим је Миланка Лајић отпјевала пјесму Сини јарко сунце са Косова. Програм је завршен стиховима посвећеним косовској жртви свих пострадалих из Канона Распећу Христовом које је отпјевала Љиљана Тољевић у ћелијском напјеву.

У среду 27. јуна је одслужено празнично Вечерње богослужење са петохлебницом које је одисало миром уз благозвучно појање свештеника и појаца. На сам празник Видовдана одслужена је Света Литургија на којој су се верни и причестили, а затим је одржан парастос свим косовским мученицима од Видовдана до данас.

Видовдан је према ријечима Св. Владике Николаја “највећа слава српског народа. Он нас опомиње на победу и на васкрсење. Семе царства небескога, посејано светим Савом, никло је бујно и порасло велико. Богати плодови тога семена узбрани су на Косову пољу.”

Потрудили смо се да што свечаније прославимо Св. Кнеза Лазара и све свете косовске и српске мученике од Косова до данас који су зарад Царства Небескога и вјере православне положили животе своје за отачество.

Молитвама Св. Кнеза Лазара и свих светих косовских и српских мученика Господе Исусе Христе Боже наш, помилуј нас и спаси. И подари и нама барем трунку оне вјере коју су наши свети косовски преци имали у тебе. И сачувај и нас и сву нашу дјецу која остају иза нас. Амин.

Љиљана Тољевић