Свечано прослављен св. Сава

Када се прослављају светитељи Божији и угодници, време и простор заузимају мање битну улогу. Управо се то догодило у Бурнабију,Британска Колумбија, где смо скупљени под сводовима цркве св. Арх. Михајла прослављали у радости, првог српског Архиепископа св. Саву.

Св. Сава је засигурно највећи изданак нашег рода, па стога, можемо рећи да је Савиндан наш национални празник, који се слави широм Васељене, где год српски народ живи. И наша црква св. Арх. Михајла, је на свечани и домаћински начин дочекала и прославила св. Саву.

Sveti SavaПрослава је започела у суботу 26 јануара 2019 г, св. Архијерејском Литургијом, на којој је Богу молитве узносио наш епископ канадски Г. Митрофан. По завршетку св. Литургије владика је пригодном беседом сакупљеном народу, објаснио животе и дело св. Ермила и Стратоника, мученика београдских, који су се тога дана у календару прослављали. Наравно, наш владика је у беседи и објаснио дело и значај и св. Саве. Потом смо сви заједно, сабрање наставили и пригодним ручком припремљеним од стране КСС „Косовка девојка“, у трпезарији испред цркве, каква је манастирска пракса.

У недељу 27 јануара 2019 г, служена је св. Литургија, у пуној цркви, и на диван, литургијски начин, наш народ је показао велико поштовање које има према св. Сави.

Потом смо отишли у нашу салу, где је најпре освештан славски колач и, одмах затим послужен свечани ручак, трудом вредних сестара.

 И по ручку уследила је и светосавска Академија, у организацији деце из српске школе „св. Василије Острошки“ и фолклорне групе „Млада Србадија“. Пред пуном салаом гостију, смењивале су се игре,песме, рецитали, драмски комади које су наша деца приказивала заједно са својим учитељицама и кореографима. Присутни парохијани су аплаузима поздрављали наступе наше деце и, срећни испуњених срца оним што су видели отишли својим домовима, са константацијом да удаљеност од Отаџбине, ипак нема велики значај, када се прослављају угодници Божији, поготову први српски Архиеписком и наш утемљивач св. Сава.

Протојереј Малиша Миловановић