Српски Дани

 

Од самог досељавања на ове просторе половином 19 века, Срби су настојали да се што боље организују и да се тако лакше уклопе у нову средину. Са собом су донели гостопримљивост и дружељубље што им је помогло да их нова средина и нови људи срдачно прихвате. То је било време када су се досељавали људи из разних крајева света са разноврсним културама и обичајима. Од тог првог времена, када је настала Британске Колумбије, па све до наших дана, Срби су радо упознавали културна наслеђа других народа и исто тако радо представљали своју културу другим народима. И тако су активним учествовањима у разним канадским манифестацијама уградили свој део у мозаик канадског мултиетничког друштва. Својим редовним учешћем и заступљеношћу на разним локалним, регионалним и државним смотрама фолклора, игре и песме, Срби су дали и данас дају веома важан печат мултикултуралном миљеу најзападније канадске провинције.

Тако је временом српска заједница дошла на идеју да и сама организује једном у години свечаност, да обогати овај мозаик мултиетничности и да као домаћин угости угледне грађане и културно-уметничка друштва Ванкувера и околине.

Тако су основани Српски Дани, који се сваке године одржавају првог викенда у месецу јуну.

Сваке године неколико хиљада посетилаца, на овој дводневној свечаности ужива у богатом програму фолклорних друштава са свих континената, музичком програму , спортским такмичењима, у великом избору пића и јела српске кухиње, разним изложбама и видео представама.

Укратко, ово је празник за све генерације у којима уживају сва чула, и којим се славе вредности српске баштине и наслеђа.

srpski-dani-istorija