Одржано вече Републике Српске 2014.

Моја Република српска!

И свуда гдје је српска душа која,
Тамо је мени отаџбина моја,
Мој дом и моје рођено огњиште.

Алекса Шантић

 

Вече Републике Српске је било право освјежење и пленило је својом топлином и српском сценографијом. Одмах на улазу у свечану дворану посјетиоци су били дочекивани по старом српском обичају уз ријечи добродошлице и здравицу. Вечера је званично требала да почне у 19:00 часова, али већ од 18:15 галерија на улазу је била пуна гостију, црква је била отворена, верни су могли да упале свеће пре уласка у салу, и домаћини вечери о. Малиша Миловановић, председник ЦШО г. Љубомир Котур и председница КСС Јадранка Радић, су дочекивали госте и проводили вријеме у дружењу са свима, и све људе је одушевила ова топла и искрена добродошлица.

 

За традиционалну српску вечеру из поднебља Републике Српске побринуле су се вриједне сестре које су такође прелијепо декорисале позорницу и направиле етно изложбу народних радиности. Овдје се сигурно треба захвалити свим сестрама које су донијеле своје српске народне рукотворине музејских вриједности.

 

Након вечере уприличен је програм који је отворио председник ЦШО Љубомир Котур који је поздравио све присутне и захвалио се свим посјетиоцима што су својим доласком омогућили још једно успјешно вече. Председник је такође све позвао да се укључе у Акцију отплате дуга за израдњу цркве и захвалио се свима на сваком доприносу и раду.

 

Присутни су затим погледали културно-умјетнички програм у коме су одабрани најљепши сплетови српских пјесама из републике српске. Програм је текао спонтано и велики аплауз су освојили млади рецитатори Кристијан који је изговорио кратку молитву Св. Николаја, и Стефан Поповић који је рецитовао пјесму Моја Република Српска, а публика је слушала и била дирнута и пјесмом Мостови коју је Весна Ковач одрецитовала и написала.

 

Програм су украсиле и и својим милозвучним пјевањем одушевиле публику младе, дивне и веселе дјевојке Младе Србадије које су отпјевале Лепе ли су нано. Пријатно изненађење вечери је био наступ Изворне групе која је отпјевала сплет пјесама из Републике Српске.

 

Управни Одбор Црквеношколске заједнице Св. Арханђела Михала са КСС Косовка девојка се захваљује свим парохијанима и гостима који су у великом броју дошли да увеличају још једно дивно организовано вече посвећено очувању српске културе и традиције.

 

Захваљујемо се свима који су помогли у организацији ове успјешне вечери и све вас позивамо да нам дођете и 21. фебруара, 2015 када ће бити организовано Крајишко вече!

 

Химна Републике Српске:

МОЈА РЕПУБЛИКА

Тамо гдје најљепша се зора буди
Часни и поносни живе добри људи
Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај
Стамен, пркосан је мој завичај

За њега сви се сад помолимо
Другу земљу ми немамо
У срцу мом само је један дом
У срцу је велика моја република

У срцу мом најљепша звијезда сја
Моја република, Република Српска
Тамо гдје су наши преци давни
Име уписали у сваки корак славни

Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај
Стамен и пркосан је мој завичај
За њега сви се сад помолимо
Другу земљу ми немамо

У срцу мом је један дом
У срцу је велика моја република
У срцу мом најљепша звијезда сја
Моја република, Република Српска

 

Љ.Т.