Прослава 70 година ЦШО Св. Архангела Михаила и Храмовне Славе

Sv. Arhangel Mihailo, freska u manastiru Dečani

 

ПРОСЛАВА 70 ГОДИНА ЦРКВЕНОШКОЛСКЕ ОПШТИНЕ СВ. АРХАНГЕЛА МИХАИЛА И ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У БРНАБИЈУ

 

Српска заједница у Британској Колумбији, окупљeна око олтара храма Св. Архистратига Михаила, прославила је свој велики јубилеј 70 година од оснивања и своју храмовну славу.

Славске радости започеле су доласком Његовог Преосвештенства Владике Митрофана у петак 17. новембра. Сутра дан, ванкуверско свештенство саслуживало је Епископу на Св. Литургији која је служена у цркви Св. Саве у Ванкуверу. Истога дана, вечерњим богослужењем, у храму Св. Архангела Михаила, настављена је духовна радост и сабрање. Након вечерњег богослужења, у црквеној сали, Владика је принео славске дарове, које су за ову прилику припремили кумови славља, породица ипођакона Бранислава Боровчанина, а кумства за догодине прихватила се породица Савић.

Свечаном академијом настављено је празновање уз присуство многобројиних верника и драгих гостију: Архимандрита Петра из Руске Цркве, архијерејског намесника западно- канадског, протојереја-ставрофора Обрада Филиповића из Калгарија, као и свештеника из цркве Св. Саве из Ванувера: умировљеног протојереја-стврофора Мирослава Дејанова, протонамесника Вука Милишића и протонамесника Марка Радмановића. Богат културно-уметнички програм припремили су заједно многобројни чланови фолклорног друштва “Млада Србадија”, српске школе “Св. Василије Острошки”, црквеног хора “Обилић”, као и чланови Светосавске омладинске заједнице из Брнабија.

Поздрављајући окупљене госте председник Управног Одбора Црквеношколске општине Љубомир Котур захвалио је свима, истичући велики рад и залагање Кола српских сестара али и свих других подручних организација које су сложно, уз благослов Божји у претходних годину дана учинили заиста велике ствари за српску заједницу, напомињући само неке од њих: куповину парохијске куће, украшавање храма новим полијелејима, стасидијама, Христовим гробом. Протонамесник Синиша Милутиновић, као надлежни парох, поздрављајући све присутне укратко је изложио историјат и важност ЦШО Св. Архангела Михаила као најстарије Црквеношколске општине у западној Канади, захваљујући се притом свим свештенослужитељима који су служили и трудили се у њеном оснивању и изграђивању.

По завршетку програма наступило је традиционално народно весеље уз оркестар два дивна светосавца, браћу Николу и Марка Роквића из Београда.

У недељу 19. новембра, славске свечаности настављене су и крунисане Св. Архијерејском Литургијом. Многобројни верници окупили су се да приме благослов и чују очинске речи свога Епископа. Управни Одбор Црквеношколске општине, заједно са својим парохом, даровао је Владику панагијом у знак захвалности а са надом и жељом да га добро здравље послужи на многе и благе године. Владика је поучио окупљене беседом и истакао важност рада на очувању наше вере и идентитета. По завршетку Свете Литургије окупљени верници, заједно са Епископом и свештенством уживали су у славском ручку и дечијој приредби, коју су приредиле млађе секције фолклорног друштва “Млада Србадија” и српске школе “Св. Василије Острошки”.

На сам дан празника Светог Архангела Михаила, Светом Литургијом, трократним опходом око храма и резањем славског колача, верни народ је још једном заблагодарио Господу за сва добра дела.

Протонамесник Синиша Милутиновић