Храмовна Слава – Извештај

Началник небеске војске св.Арх. Михајло

 

У нашој духовној оази, по 64. пут молитвено је прослављен наш заштитник, небески војсковођа св.Архистратиг Михаило, у ЦШО св. Арх. Михајла-Бурнаби, Британска Колумбија.

Под сводовима нашег храма, у суботу 18 новембра 2017. служено је васкршње вечерње, пред готово пуним храмом. Богослужили су о.Марко Радмановић из цркве св. Саве, као и о.Костадинос Економос из цркве св.Ђорђа ( Грчка архиепископија ) и о. Евфсатиј Хрипунов из цркве св. Николаја (РПЦ). Певничко појање је било лепо под водством нашег Епископа Митрофана. Поред њега, појали су о. Мирослав Дејанов ,о. Драго Кнежевић и домаћин о.Малиша Миловановић. На галерији је појањем учествовао и наш хор „ Обилић“ , под диригентом Даром Миловановић, појући и побожно и свечано.

По завршетку вечерњег богослужења, у великој сали је освештан славски колач. Пред препуном салом, и уз присуство хора као и наших најмлађих парохијана из српске школе, принешена је жртва-колач, нашем заштитнику св. Арх. Михајлу.

Потом је уследила вечера, и за њом и свечани програм. У програму су учествовале све групе ФГ „ Млада Србадија“. Затим готово сви ученици српске школе, који су песмом, рециталима и драмом исказали умећа која стичу у нашој школи. Госте су поздравили владика Митрофан, о.Малиша као и председница КСС Јованка Бановић, поздрављајући присутне и похваливши сестре за прелепу вечеру и декорације у сали.

Потом је кренуо хорски део. Прво је наступио познати хор „Ћирилица“ који је показао врхунско умеће под водством госпође Емилије Лале, изводећи нумере „ Текла вода кроз Калину“ и „ Коња“, који је измамио огроман апалуз. Затим је наступио наш црквени хор уз учешће дела руског хора „ Не ждали“. Хором је овога пута дириговала г. Олга Токмакова, која је стручно водила хор у певању „Иже Херувими“ и „Агни партхене“, и било је веома лепо и молитвено. Иза ова два хора, на бини се појавила и група девојака из ФГ „Млада Србадија“ која је отпевала „Везак је везла Дјева Марија“, веома добро извођење. Програм је завршен ефектним наступом најстарије групе „Млада Србадија“ са влашким колима.

Сутрадан, 19 новембра 2017. г, у нашој цркви служена је Св. Литургија. Началствовао је Епископ канадски Г. Митрофан. Саслуживали су о.Мирослав Дејанов, о.Драго Кнежевић и о.Малиша Миловановић. Пред почетак св. Литургије Епископ је рукопроизвео господу Бранислава Боровчанина и Богдана Пржуља, најпре у чтеце а одмах затим и у ипођаконе. На крају Литургије, наш владика је мудрим речима подучавао народ и тумачио св. Јеванђеље.

У понедељак увече је одслужено вечерње са петохлебницом, а у уторак, на дан св. Арх. Михајла 21 новембра 2017, служена је св. Литургија. После заамвоне молитве је освештан колач, а после отпуста, око нашег храма учињена је литија којом је и овогодишње прослављање славе и завршено.

протојереј Малиша Миловановић