Гостовање Ф.Г. Млада Србадија у Чикагу

 

Уз благослов и помоћ нашег свештеника протојереја о. Малише Миловановића, подршку Управе и родитеља Фолклорне Групе Млада Србадија, као и подршку Управног Одбора ЦШО Св. Архангела Михаила, наша Фолклорна Група Млада Србадија је гостовала на великом и добро познатом фестивалу српског фолклора, Соко Фестивалу у Чикагу, САД. Овај фестивал је један од најпознатијих и најбројнијих смотри српског фолклора на Сјеверно Америчком континенту и нашим младим члановима Првог Ансамлба ове групе испунила се жеља да учествују и присуствују српском фестивалу гдје има велики број младих.

Захвални смо оцу Малиши као и оцу Василију Вранићу, свештенику С.П.Ц. Св. Васкрсења Господњег из Чикага, као и председници Фолкорне Групе Соко, Марији Ингледези, који су помогли у организацији пута нашој групи а највише Соко фолклорној групи на топлој добродошлици и гостопримству. Надамо се да ће нам узвратити посјету и дозволити да им узвратимо указано гостопримство и љубав.
Сигурно захвалност припада свим родитељима и члановима Младе Србадије који се неуморно труде на очувању српског идентитета на овом далеком западу својом ведрином, пјесмом и игром, удишући нашој заједници своју младост и љубав за срспско наслеђе.

Љиљана Тољевић, менеџер Првог Ансамбла Младе Србадије

 

Предивни утисци из Чикага

пише Милица Бољановић, члан Првог Ансамбла Ф.Г. Млада Србадија

Почетком маја, најстарија група Младе Србадије се упутила на пут у Чикаго. Првих дана смо упознавали град и разледали лепоту Чикага, од предивне архитектуре до монументалних атракција. Српска Православна Црква и Фолклорна Група Соко из Чикага дочекали су младе са великом добродошлицом и ручком. Остатак дана смо провели дружећи се са младима из Чикага. Вече се састојало у натупима Младе Србадије, фолклорних група из Чикага, Детроита и групе Болеч која је дошла чак из Србије.

Млади су завршили ноћ у незаборавном дружењу са пар стотина наше деце и омладине. Пут и Чикаго нам је омогућио да стекнемо пријатељства свуга по свету. Задње дане смо провели разгледајући манастир Грачаницу и остатак Чикага. Овај незабораван пут је само мали пример колико фолклор доприноси и значи нашим младима. Имали смо прилику да видимо нови град, упознаму нашу децу и да се међусобно зближимо и дружимо. Ово је једно искуство које нећемо никада заборавити и надамо се да ћемо наставити да путујемо и разледамо свет и следеће године.

Хвала свима који су нам помогли да овај пут остваримо!