Академија поводом Св. Саве

И после готово 800 година, нове генарације Срба, у нашој Отаџбини и свуда у расејању са радошћу се сећају нашег родоначелника и највећег Србина, Растка Немањића – св. Саве.

Тако је било и ове године, св. Сава је свечано дочекан и прослављен и у ЦШО св. Арх. Михајла у Брнабију, БК. Како и приличи, прослава је започела са празничним вечерњим богослужењем , а сутрадан са св. Литургијом, на којој су ученици српске школе св. Василије Острошки, после причешћивања св.Тајнама добили и светосавске поклоне од надлежног свештеника Малише Миловановића. Наравно и друга деца која су била у цркви нису била заборављена, већ су и она дарована поклонима.

По завршетку св. Литургије, у сали је пререзан славски колач, прочитана молитва Господња од стране деце из школе, и благословен свечани ручак који су припремиле чланице кола српских сестара “Косовка Девојка”. Академија је започела беседом о св. Сави, коју је присутнима произнео протојереј Малиша Миловановић. Наставак програма био је веома разноврсан и добро осмишљен. Учествовала су деца из српске школе и фолклорно друштво “Млада Србадија”. Уживали смо у дечијим рециталима, хорским песмама и свирању на клавиру, што су присутни парохијани у пуној сали награђивали аплаузима. Такође много симпатија и аплауза измамила су и деца наше фолклорне групе која су ефектно и поносно показивали своје знање у народним песмама и играма.

После завршне речи, сви присутни били су веома поносни што, и овде тако далеко, имамо шта да покажемо и да се радо сећамо највећег у нашем роду, принца који је доказао да су велики Срби, сви одреда били Христови Срби, и онога који је будућим генерацијама показао спасоносни пут и формулу спасења, а тај пут је светосавски пут.

О.Малиша Миловановић