Васкрс

Vaskrs

 

Христос Воскресе драга браћо и сестре.

Већ 2022. годину прослављамо славно Христово Васкрсење, празник над празницима, сјећање на дан када је Господ разорио окове смрти и донио нама живот вјечни. Најрадоснији хришћански празник побједе и живота је свечано и достојанствено дочекан и прослављен у нашој црквено-школској заједници.

Богослужења и дружења након богослужења и припреме које су претходиле Васкрсу су лијепо биле организоване и слава Богу много вјерног народа је долазило у Цркву.

На празник наговјештаја спасења Благовести, служена је Света Литургија и Црква је била испуњена народом иако је био радни дан.

Празник дјеце, Врбица, је био радостан и испуњен дјечијим гласовима и звончићима. На тај дан, на Лазареву суботу, служена је Света Литургија а пре заамовне молитве уследила је трократна Литија око Светог Храма. Вриједне сестре КСС Косовка Дјевојка су се побринуле за посне крофне и послужење кафом и чајем. Радост и дјечија игра наставила се уз замак за игру и кокице.

На Господњи Празник Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, одслужена је Света Литургија у којој је хор својим умилним појањем допринио свечаности празника. Након богослужења сестре су уприличиле посни ручак и вјерни народ се окупио у љубави и слози око трпезе.

У данима и богослужењима Страсне Седмице која су претходила Васкрсу, вјерни народ је посјећивао богослужења и уз пост, молитву и исповијест вјерни су се причешћивали са вјером, надом и љубављу. Сва богослужења су била прелијепа и све већи број младих се могао уочити, као и дјеца.

Прелијепо је било и Васкршње Јутрење које су оба свештеника из СПЦ у Ванкуверу служила заједно. Литија која је ишла око Светог Храма у поноћ имала је у себи сјај Васкрса који је обасјавао ноћ која као да је свјетлуцала од силе и љепоте празника.

Васкрс је дочекан уз присуство бројног народа и Васкршња Литургија је била торжествена уз појање свештеника о. Вука Милишића и Црквеног Хора Обилић који су умилно отпојавали у свим службама. Након Васкршње Литургије Управни Одбор ЦШО и КСС Косовка Девојка су организовали а сестре припремиле Васкршњи ручак према старом јеловнику из Старе Цркве, присјећајући се тако мало и старих дана и традиције у старој Цркви на Хејстингсу.

Након ручка у препуној црквеној сали ученици Српске Школе Св. Василије Острошки и Ф.Г. Млада Србадија у љубави и слози су припремили одличан Васкршњи програм. Дјеца су својим великим трудом и припремама показала искрену љубав и својим скромним програмом одали су славу и хвалу Васкрсломе Христу. Дјеца су одиграла неколико кола, пјевала су пјесмице и рецитовала све напамет и све течно! Поред пјесмица, кола и рецитација ђаци наше школе су показали и инструменталне таленте и неколико ђака је одсвирало неколико пјесама на гитари, виолини и клавиру.

Све је часно и достојанствено било и свима још једном честитамо Васкрс са молитвом Васкрслом Господу да нас обилно помилује и спасе. Амин. Боже дај.

Христос Васкрсе!
Љиљана Тољевић