Васкрс 2016. – Прослава

ПАСХА ГОСПОДЊА

„Христос васкрсе, радости моја!“ Овим је поздравом Св.Серафим Саровски поздрављао свакога човека, у свако време, не само у периоду пасхалног славља. И није Свети Отац погрешио. Васкрсење Христово представља смисао и темељ наше вере, наших живота и свих наших празника. Сви наши поздрави утемељени су на том једном и највећем: Христос васкрсе! Јер, ако Христос не уста, узалуд је и вера и проповед наша, каже апостол Павле (1Кор. 15, 14).

И ове године, после скоро 2000 година, наши верници са истим жаром, као и и пре толико година , баш као и жене мироносице дочекују опет и опет Васкрсење Господа нашег Исуса Христа. После припремног поста који нас је недељама спремао за Празник над Празницима, велика или страсна недеља је била и богослужбено и по догађајима којих смо се молитвено сећали, врхунац богослужбеног годишњег круга. Током поста у нашој цркви служене су Литургије Пређеосвећених Дарова, а затим и молитвена осећања била су испуњена током више бденија која су служена у нашој цркви уз кандила и свећу. Лазарева субота и Цвети, са пуно деце и литијама, подсетили су нас на славу Господњу приликом васкрсења Лазара и свечаног уласка у Јерусалим, а затим је наступила страсна седмица. Недеља највећег бола и страдања Господа Исуса Христа.

Велики Четвртак и сећање на Тајну вечеру, и увече читања 12 Јеванђеља о страдањима Христовим, наш храм је био испуњен верним народом у молитви. Затим Велики Петак, најтужнији дан у људској историји, такође је био молитвен дан, ујутру су служени Царски часови а увече Опело Христово, са литијским опходом око цркве, у исто време и свечано и тужно.

На дан Велике и благословене Суботе сабрање је било на св. Литургији, а онда од поноћи у пуној радости на Васкршњем јутрењу, почели смо празновати Васкрс. Уз миомирис у нашој цркви, који се ширио од икона до литије и њихања полијелеја, имао сам утисак да смо осетили делић Небеса, у радости празника.

И наравно, ујутру, на сам дан Пасхе било је најсвечаније. Господ нас је наградио прелепим даном, у коме смо сви били испуњени радошћу, јер: „где ти је смрти жалац, где ти је аде победа?“ питали смо се осећајући спасоносну силу, коју нам је Господ даровао. Хор, са диригентом г. Ненадом Ивановићем, је употпуњавао наша чула лепотом песме. Деца су се у радости гурала, једва исчекујући св. Причешће, баш као и велики број одраслих који су се постом, молитвом и исповешћу спремили за св. Причешће. Затим су наши најмањи имали такмичење у куцању јајима. После тога наступили су, и све нас са лепим Васкршњим програмом грејали срца наша, заједно са децом из фолклорне групе „Млада Србадија“.

Сестре из нашег кола, заједно са вредним добровољцима, припремиле су богату трпезу, тако да је Васкрс по мом мишљењу свечано, побожно и домаћински прослављен, а све у славу Божију, и за спасење наше.

Захвалио бих се свим нашим верницима и добровољцима на трудољубљу, смирењу и стрпљењу коју су исказали, током дочека и празновања Пасхе.

 

протојереј Малиша М.Миловановић