Прослављена слава Српске Школе Св. Василије Острошки у Ванкуверу

Sv. Vasilije Ostroski

 

Радуј се Василије Свети, похвало рода српскога!

Већ четири вијека с покољења на покољење Свети Василије Острошки исцјељује, просвјетљује, крштава, мири, дарује, облагодаћује, привезује, повезује и упућује људе на Бога, на путу ка спасењу и ка Цркви. Безбројна су чуда нашег дивног светитеља златног архијереја на престолу Светог Саве. Зато смо срећни и захвални Богу што Српска Школа која врши своју просветитељску мисију и дела на очувању српског језика и српског бића при Храму Св. Анрхађела Михајла у Ванкуверу управо носи име Св. Василија Острошког који је наш заштитник и покровитељ.

Заиста је било чудо Светог Василија које је он учинио синоћ у нашој црквено-школској заједници. Сабрао нас је светитељ изненада, лагано и покренуо све који га поштују и воле, да се сложо у љубави окупимо и прославимо празник и истовремено обиљежимо јубилеј 350 година од упокојења св. Василија Острошког.

Обрадовао нас је Свети Василије, слава му и милост, а највише је обрадовао нашу дивну дјечицу која су окупила око славског колача и која су се неуморно спремала да изведу што бољи програм у славу и част Св. Василија острошког. Радосна дјечија лица уљепшавала су славску прославу и тако малени били су достојанствени јер знали су да је ово прослава која се тиче њих. А о Св. Василију смо учили и учимо сваке године, и спремамо му рецитације и пјесмице.

Препуна сала вјерног народа који је дошао, и из наше Цркве, и из Цркве Св. Саве из Ванвкувера, показала је још једном да је српска заједница у Ванкуверу сложна и спремна за сарадњу и за учинити добро дјело за Цркву. Предвођени свештеницима СПЦ јерејем о. Вуком Милишићем и јерејем Марком Радмановићем који својим смиреним и достојанственим пастирским личностима предводе своје вјерно стадо на Христовој стази.

Прослава Св. Василија започела је 11. маја када је о. Марко Радмановић одслужио Вечерње богослужење а сутрадан на празник Св. Василија острошког о. Вук Милишић је одслужио Свету Литургију на којој је беседио о лику светитеља и његовим безбројним чудима. Након Литургије учитељице су припремиле кафу и торту за све присутне.

У вечерњим сатима настављена је прослава Свечаном Академијом посвећеној Светом Василију Острошком. На почетку прославе свештеници су освештали славски колач и кољиво окружени ученицима из Српске школе и вјерним народом. Након освећења и послужења са славским колачем и кољивом, послужена је свечана вечера за коју се побринуло КСС Косовка Девојка на челу са својом председницом Снежаном Билић.

Након славске вечере уследила је свечана Академија која је одушевила све присутне својим садржајним програмом. Овом приликом желимо да се захвалимо Весни и Сави Ковач као и Мији Миљеновић, који су се свесрдно потрудили у организацији прославе и учинили велике напоре да доведу госте учеснике програма из родног завичаја: славног и нашпој заједници добро познатог гуслара Ђорђа Копривицу, младог гуслара Луку Јовановића и глумца Бранка Бобовића. Програм је надахнуто водила Весна Ковач уз низање прелијепих пјесама и рецитација.

Академију је отворио потпредседник ЦШО Св. Арханђел Михајло г. Петар Атанацковић који се честитао празник и захвалио се свима на великом одзиву. Ученици Српске Школе су затим извели свој славски рецитал посвећен Светом Василију острошком који су припремили са вероучитељицом Љиљаном Тољевић уз велику подршку и помоћ свјоих мајки, и отпевали си у одсвирали неколико пјесмица са учитељицом музичког госпођом Славком Гасовић-Варга. Дјеца су премијерно наступила као ансамбл гдје су и пјевали и играли и свирали неколико пјесмица.

Након школског рецитала беседу о Светом Василију Острошком је надахнуто одржао свештеник о. мр. Вук Милишић који је говорио о животу и дјелу Св. Василија Острошког.

Програм је својом умилном пјесмом и дивном мелодијом увеличала наша млада умјетница Адријана Захаријевић која је велики понос и нада наше заједнице у Ванкуверу. Она је отпјевала Пјесму Светом Василију и Весели се српски роде од Данице Црногорчевић.

Специјални гости вечери, умјетници из родног завичаја, су увелико дорпнијели свечаности програма. Познати гуслар Ђорђе Копривица одушевио је публику својим гуслањем и гуслама које чувају вјекове у своме звуку, дотичу срца оних који их слушају и спајају својим звуком прошлост у садашњост.

Кристијан Ољача је одрецитовао пјесму “Сви моји преци” a затим смо послушали још једног гуслара Луку Јовановића. Гост глумац Бранко Бобовић одрецитовао је Богојављење од Матије Бећковића.
Након молитвеног и академског прослављања Св. Василија славско весеље се наставило и након програма уз српске пјесме и кола.

Захваљујемо се свима који су на било који начин допринијели у реализацији ове дивне прославе с молитвом Господу да их све обилно благослови и помилује.

Нашој дјеци Српске школе и учитељицама желимо још много успјеха и много много година да славе славу уз небеско покровитељство и заштиту Св. Василија Острошког.
Још једном велика захвалност организаторима прославе Управном Одбору ЦШО, Мији Миљеновић, Весни и Сави Ковач.

Љиљана Тољевић