Распоред богослужења за фебруар, март и април 2014. године

crkva-01

 

ЦРКВА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА
РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА ЗА ФЕБРУАР, МАРТ и АПРИЛ 2014. године

СВАКЕ НЕДЕЉЕ СВЕТА ЛИТУРГИЈА  ПОЧИЊЕ у 10:00 часова

 

Фебруар

Уторак  11. фебруарВечерње богослужење са петохлебницом – 18 ч.

Среда 12.фебруарСвета Три јерарха Света Литургија у 10 ч.

                                                        

Петак  14. фебруарВечерње богослужење са петохлебницом – 18 ч.

Субота 15.фебруарСретење Господње Света Литургија у 10 ч.

 

Субота 22. фебруар – Задушнице – општи парастос у 10:00 часова

 

Март

У понедељак 3 марта почиње Васкршњи пост и траје све до Васкрса 20. априла 2014. године. Сваке недеље и празника Света  Тајна Исповести почиње у 9:30 – Света литургија почиње у 10:00 часова

Теодорова субота    8. март – Света Литургија у 10 ч.

 

Април

Недеља 6. априлВечерње богослужење са петохлебницом -18 ч.

Понедељак 7. априлБлаговести Света Литургија у 10 ч.

 

Лазарева субота    12. април – Света Литургија у 10 ч. Потом благосиљање врбице

 

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК  –  17 април – ЛИТУРГИЈА СВ. ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ У 10:00 ЧАСОВА
У 19.00 ЧАСОВА ЈУТРЕЊЕ СА 12 ЕВАНЂЕЉА

ВЕЛИКИ ПЕТАК  –  18 април – У 10.00 ЧАСОВА ЦАРСКИ ЧАСОВИ
У 19.00 ЧАСОВА ВЕЧЕРЊЕ СА ИЗНОШЕЊЕМ ПЛАШТАНИЦЕ и СТАТИЈЕ

 

raspored-01

 

ВЕЛИКА СУБОТА 19 април – ЛИТУРГИЈА СВ. ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ у 10.00 ЧАСОВА

П О Л У Н О Ћ Н И Ц А  у 24 часа

 

НЕДЕЉА – 20. Април  – В А С К Р С    Св Литургија у 10 часова    Васкршњи ручак и свечани програм у 11:30

 

vasrks-01

ВАСКРСНИ ПОНЕДЕЉАК – 21. април – служба у 10:00 часова

ВАСКРСНИ УТОРАК – 22. април – служба у 10:00 часова

 

ПОСТ

sluzba-01

ПОСТ је средство које Православном Хришћанину помаже у изградњи спасења, а које се састоји у уздржавању од извесне врсте хране, од рђавих мисли, жеља и дела, као и у умножавању молитава, доброчинства, а исто тако и у ревности упражњавања свих хришћанских врлина. Циљ поста је очишћење тела, јачање воље, уздизање душе изнад тела, а изнад свега прослављање Бога и поштовање његових светих. Постећи, Православни верни народ се непрекидно подсећа Христових страдања, које је Он благоизволео примити на Себе, за спасење човечанства.

Прву заповест о посту налазимо у Библији у причи о првобитном паду Адама и Еве, када су они прекршили Божију заповест да не једу са дрвета познања добра и зла (1 Мој 2,17). После, у Старом и Новом Завету такође се много говори ο посту, као божанској установи и одредби. У Старом Завету, Мојсије је постио 40 дана на Синају (не једући ништа), да би се удостојио да од Бога прими Декалог. Исто тако, и Нови Завет је препун примера поста. Господ Исус Христос је попут Мојсија постио 40 дана на Гори Кушања, а постили су и Св. Апостоли, као и сви прави Хришћани. Јер, у Хришћанству, први подвиг који стоји пред човеком јесте испуњење прве Божије заповести, коју је Бог дао још нашим прародитељима у Рају. Α то је заповест ο посту, тј. ο уздржању. Нарушавање заповести ο посту први је грех. Зато и први подвиг човека у ослобођењу од греха, јесте држање поста. Пост је, дакле, прва неопходност на путу нашег спасења, а Црква га сматра као врло важну и значајну установу за духовни и телесни живот.

Васкршњи пост
Назива се још и Велики пост (због посебне важности, али и дужине трајања), Часни пост (зато што обухвата време страдања Христовог и Његовог разапињања на Часни крст), Велика четрдесетница (зато што је укупно трајање поста четрдесет дана). Траје од Чистог понедељка до Лазареве суботе. На крај овог поста, надовезује се пост Страсне седмице, тако да је укупно време трајања посног периода 48 дана – најдужи у току године, и завршава се празником Васкрсења.

Прва недеља поста зове се Чиста. Друга недеља је Пачиста. Трећа недеља је Крстопоклона, јер се верницима који су ступили у подвиг поста, износи Часни крст на поклоњење и целивање. Четврта недеља је Средопосна, јер је то време средине поста. Пета недеља поста се назива Глувна. У току те недеље се не пева, не игра и не свира, а послови се не започињу. Шеста недеља је Цветна. Тако је названа по цвећу и зеленим гранчицама које су деца и грађани бацали пред Христа при Његовом уласку у Јерусалим.

Седма, последња седмица пред празник Васкрсења је Страсна или Велика недеља. Најзначајнији дан у тој недељи је Велики петак, једини дан у години кад у Православним храмовима нема јутрења нити богослужења, већ се само поподне држи опело разапетом Исусу Христу. Том приликом, једини пут у години, износи се плаштаница у коју је старац Јосиф из Ариматеје умотао Христово тело после скидања са крста.