Јануарске свечаности

januarske-svecanosti-2014-01

И ове године Божић у Ванкуверу прослављен је свечано. На Бадње вече у присуству великог броја православних вјерника одслужено је вечерње богослужење у цркви Светог Архангела Михаила у Ванкуверу. После вечерњег богослужења у црквену салу свечано је унешен Бадњак. Свечани чин уношења Бадњака обавили су кум црквене славе Срђа Вранић и предсједник ЦШО Петар Атанацковић – домаћин свечаности. Свештеник Десимир Видовић је благословио Бадњак а потом у црквеној порти Бадњак је наложен уз духовне пјесме које су пјевали црквени хор “Обилић” и вјерници.
Божић-бата подијелио је поклоне дјеци која су се са посебним уживањем играла на бини на којој је била разасута слама. Присутни народ послужен је шумадијским чајем и уштипцима које су припремиле вриједне сестре из КСС Косовка девојка.
На Божић је Света Литурија почела у 10 часова. Традиционални Божићни ручак сервиран је у црквеној сали. После заједничког прослављања у цркви вјерници су наставили прослављање Божића у својим домовиму у кругу породице.
У просторијама ЦШО Св. Арханђела Михаила у Ванкуверу свечано је дочекана Православна Нова 2014. година. Уз традиционалну музику, народне игре, богату вечеру и пријатељско дружење приређена је новогодишња забава која је почела око 20 часова и трајала је до раних јутарњих часова.
Дочек Нове године био је припремљен на више места у и око Ванкувера. На сам дан Нове Године у храму Св. Арханђела Михаила одслужена је Света Литургија и Молепствије на Нову Годину.

januarske-svecanosti-2014-02

 

У недељу 26. јануара 2014. године православни Срби Ванкувера и околине свечано су  прославили празник Светог Саве, првог српског Архиепископа. По завршетку свете Литургије, у црквеној сали цркве Св. Арх. Михаила, освећен је славски колач, затим је у организацији КСС „Косовка Дјевојка“ сервиран свечени славски ручак и одмах по том одржан је светосавски програм који је отпочет светосавском Химном. Дјеца „Српске Школе“ рецитовала су пјесмице Светом Сави, а фолклорна група Млада Србадија одиграла је неколико сплетова српских игара. Програм је водила Госп. Јелена Ђурић.

januarske-svecanosti-2014-03