Предавања протојереја-ставрофора др Милоша Весина у Ванкуверу

 

dr-milos-vesin-2

 

Када почне Божићни пост, православни Срби у Ванкуверу знају да им у то време долази један од најомиљенијих српских беседника широм света – о. Милош Весин. У свом препознатљивом стилу, изразитом дикцијом и гласом достојним великих беседника Античке Грчке, увек тачно одмереним предавањима “по мери” окупљеног сабрања о. Милош Весин је и овога пута загрејао, пригрлио и утешио многа срца гладна и жедна Истине.

Најпре је 29. новембра у Цркви Светог Архангела Михаила у Брнабију о. Милош Весин одржао предавање на енглеском језику, на тему – “Faith and Nation”. Том приликом пристуни народ је могао чути какав је однос вере и народа био у прошлости, а од Француске револуције вере и нације. О. Милош Весин је затим говорио о национализму и етнофилетизму рекавши колико су овакве појаве “against the Gospel”. Неминовно се осврнуо и на однос цркве и државе, увек актуелној теми, где се подразумева да се црква као заједница интересује за питања и проблеме једног друштва. Након предавања уследила су питања на која је о. Милош врло спремно и са пуно знања одговарао, а потом и дружења уз посне колаче и кафу.

dr-milos-vesin-predavanje

У суботу, 30. новембра “заједничко промишљање” о. Милоша Весина и ванкуверских Срба се наставило у Цркви Светог Саве. Након вечерњег богослужења о. Милош је у препуној сали одржао предавање на тему “Хришћански одговор на завист и љубомору”. Као у “руковети” у предавању о. Милоша Весина, преплитали су се у снази, боји и динамици: теолошки, психолошки, филозофски, језички, књижевни и животни одговори на ову изузетно комплексну тему, која је стара колико и историја рода људског. Присутни народ је са великим уживањем слушао све оно о чему је о. Милош Весин говорио о плодовима гордости – зависти и љубоморине скривајући задовољство да човек има осећај као “да плови” кроз време… Након предавања уследила су многа питања присутних на која је о. Милош стрпљиво, са пуно љубави и знања одговарао. Разговори су се наставили до касну у ноћ и уз кафу, чај и посне колаче где су многа радосна и задовољна лица још једном посведочила каква је духовна радост заједничарити са о. Милошем Весином, који се с правом сматра једним од највећих православних духовника нашег времена.

У недељу 1. децембра у Цркви Светог Архангела Михаила у Брнабију о. Милош Весин је заједно са о. Мирославом и о. Десимиром, служио Свету литургију.

За крај још желимо да напоменимо и захвалмо се овогодишњим организаторима духовних предавања о. Милоша Весина у Ванкуверу: ЦШО Светог Архангела Михаила, ЦШО Светог Саве, светосавској епархијској организацији „Косовски завет“ из Ванкувера и свим људима који су помогли да и овогодишње дружење са о. Милошем остане обострано у дугом, пријатном и незаборавном сећању, а на духовну корист и радост свима који желе да ходе напред у “школи побожности”.

Наташа Николић