Митровске Задушнице, 4. новембар 2023.

Zadusnice

 

Драга браћо и сесетре,

У суботу 4. новембра наша Света Црква молитвено обележава Задушнице. Тога дана у нашем храму биће служена Св. Литургија за упокојене са почетком у 10 часова. У наставку служићемо Прастос за упокојење душа свих који су се у Господу представили (уснули). Молимо вас и позивамо да узмете молитвено учешће, донесите понаије (кољива) и спискове имена ваших преминулих сродника и пријатеља тога дана на службу.

С Божјим благословом,
Свештеник Синиша Милутиновић

 

 

На задушнице се у православним црквама служи света литургија и парастос на ком свештеник вином прелива жито, а после службе људи обилазе гробља. На гробовима се пале свеће, а свештеници обављају појединачне парастосе и читају молитве за умрле. Ако није могуће отићи на гроб покојника, њима се служи помен у цркви.

Према учењу Цркве, на задушнице се верници моле у храмовима и на гробљима за покој душа умрлих, а чине и милостињу.

Задушнице увек падају у суботу, када се организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Христос дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, провео у гробу.

У Цркви се на задушнице помињу и речи Светог Јована Златоустог: “Помозите покојнима и помињите их. Не оклевајте, дакле, да помогнете онима који су отишли и принесите ваше молитве за њих”.