Одржано вече српских земаља

Са дјелима добрим срби опстају

Свето Јеванђеље нас учи да се увијек усавршавамо у врлинама, љубави и да је вјера без добрих дјела мртва. Ми као чланови црквене заједнице имамо обавезу да водимо бригу првенствено о испуњавању воље Божије и да живимо по заповијестима Божијим, да водимо бригу о свом личном спасењу, али исто смо дужни да учествујемо и у спасењу ближњих, као и очувању и опстанку свог народа и црквено-народне заједнице.

Кроз свезу вјере и љубави, кроз напоре на очувању српског индентитета и развој свијести о припадању народу у коме смо рођени, народу из ког смо потекли – наша Мајка Црква – у далекој туђини деценијама већ допуњава свој спасоносни богослужбени и мисионарско-просвјетни путоказ кроз духовна саборовања, академске програме али и културно-умјетничке садржаје који се организују у склопу црквене заједнице.

На овај начин даје прилику свом вјерном народу да се окупи око своје Цркве, одахне и одмори душе уз садржајни програм посвећен српској традицији, историји, поезији, књижевности и изворној српској музици, а све у славу Божију. Бог нас је створио да живимо у слози и љубави првенствено у заједници са Богом, нашом породицом и свим нашим ближњима.

Један од централних догађаја и вечери у овом смислу је Вече срспких земаља које наша црквена заједница организује. Ове вечери су популарне и увијек лијепо посјећене. И ове године гости су дочекивани према старом српском обичају са хљебом и сољу ради напретка и очувања заједнице у љубави и слози.

Ово вече истакло се веома укусном вечером за коју се побринуло КСС Косовка девојка и због богатог културно-умјетничког програма у коме су узели учешћа и млади умјетници из наше заједнице: Кристијан Ољача на тамбурици, Стефан Максимовић са читањем својих пјесама Сиромах и Шљива, затим Данијела Попара са певањем српске изворне пјесме Црвен цвете. Марија Ђукелић која је одрецитовала пјесме Крајина и Херцеговина из збирке поезије Жито и вила, пјесника Немање Зивлака из Босанског Грахова. Фолклорни ансамбл Градина одиграо је сплет игара из Српских земаља. Хор Обилић отпевао је Јечам жела Косовка девојка и Оро се вије крај манастира. Програм је затворио најстарија ансамбл нашег фолклорне групе Млада Србадија са својим изванредним наступом. Програм је складно водила Марија Ђукелић.

Вече је било веома садржајно али атмосфери је сигурно допринијела изложба народних ношњи из разних подручја Српских земаља. За изложбени простор се побринула породица Путник и овом приликом им се срдачно захваљујемо што су изложили своју колекцију за ово вече.

Нагласак вечери је дао јединствен премијерни догађај бирања најљепше буклије. Све су буклије биле лијепе, изрезбарене са живописаном иконом крсне славе и није било лако одабрати најљепшу. Ипак, прву награду је добила буклија породице Форцан, друго мјесто буклија породице Караћ и треће мјесто породица Ољача.

Такође велика захвалност припада и Јадранки Радић која се побринула око резервација карата и прикупљања донација, велико хвала и Саши Радеки који је то вече помагао у организацији вечери.

Захваљујемо се свим приложницима на донацијама за ово вече.

Љиљана Тољевић