Одржано Вече Републике Српске

 

Већ неколико година за редом се одржава Вече Републике српске које се организује да се не забораве српски обичаји, поднебља и историја. Да се не заборави наше поријекло ни језик а све ради дружења и предаха у црквеној заједници.

Ове године вече је такође било успјешно са преко стотину гостију. За вечеру су се побринуле чланице КСС Косовка Дјевојка са главним куваром Зораном Ђурицом који је приремио богату вечеру. Такође у припреми се придружио и значајан број волонтера поријеклом из Републике српске који су заједнички украсили салу и позорницу и дочарали љепоту и топлоту српског народа из овог поднебља.

Одржан је садржајан културно-умјетнички прогам. По први пут у нашој ЦШО је наступила и позната српска умјетница, оперска дива, Мартина Говедник која је заједно са већ добро познатом и вољеном Миланком Лајић отпјевала Химну Моја Република. Затим је најмлађи наш српски гуслар Кристијан Ољача уз гусле отпјевао пјесму Републико српска коју је специјално за ово вече написао његов тата Душко Ољача.

Уследио је наступ мушке пјевачке групе Српског Фолклорног Ансамбла Млада Србадија која је пленила публику својим изабраним пјесмама посвећеним Републици српској. Публика је срдачно поздравила распјевану младост која се активно укључује у све црквене добротворне прославе.

Премијерни наступ Мартине Говедник која је, поред химне, отпјевала старе српске пјесме са Косова: Магла паднала и Прелетеше ‘тице ластавице у класичном аранжману – је такође одушевио публику. Затим је, уз пратњу Мартине на клавиру, Миланка Лајић звучно отпјевала пјесму Завјет посвећену Републици српској и по први пут је отпјевала пјесму Видовдане свети дане за коју је снимљен видео спот и коју је написала Дариа Заставниковић. Овај наступ је такође добио бурне аплаузе.

Звуци фруле нашег познатог фрулаша Јована донели су звуке родног краја а на самом крају програма за добро расположење побринуо се Весо Милић.

Велика захвалност припада свима који су помогли да ово вече буде успјешно одржано. Хвала свима вама који сте дали своје донације.

Списак приложника за Вече Републике српске:

Љубомир Котур, Тихомир Форцан, Тања и Нед Грубић, Никола Кос, Војислав Николић, Зоран Ккос, Стево Кос, Ранко Вујичић, Неђо Кос, Миленко Косић, Јадранка Радић, МДВ Ентерпризе, Томо Стијеља, Никола Ераковић, Драгољуб Вуковић и Сања Радуловић.

Сав приход и прилог од ове вечери намјењен је за отплату поправку црквених прозора и крова.

Љиљана Тољевић