Васкршња посланица Његовог Преосвештенства Епископа канадског Господина др Митрофана, о Васкрсу 2021. лета Господњег

Епископ канадски Господин др Митрофан

 

О Васкрсу 2021.г.

«И Κоји је васкрсао у трећи дан по Πисму»

Драга браћо и сестре,

                Овако свакога дана, а посебно на Светој Литургији, исповедамо нашу веру у Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Јер све што се догодило са Христом и испунило на Њему, било је по Писму, то јест по старозаветним пророштвима. Сетите се јављања Господа Христа двојици ученика кад су ишли за Емаус. «И почевши од Мојсеја и од свију Пророка, разјасни им што је у свим Писмима о њему писано» (Лк. 24, 27). И они су тек после схватили да је Он то, па исповедају један другоме: «Не гораше ли срце наше у нама док нам говораше путем и док нам објашњаваше Писма?» (Лк. 24, 32). Тад су закључили да се старозаветна пророштва само могу односити на Њега, а особито на Његово Васкрсење. Јер нико није оставио толико јак утисак на Апостоле као Васкрсли Христос. Па су стога и могли, и после растанка с Њим, на Његовом Вазнесењу, да се врате у Јерусалим са радошћу великом (Лк. 24, 52). Поред тога, схватили су да је Христос требало да страда, умре, да би васкрсао. Ове ствари није могуће раздвојити. Јер, како рече један побожни мислилац: «Свети Петак и Пасха чине једно у вечности Твог божанског живота, чак иако историјски страдање  претходи васкрсењу».

                Како дивно рече древни писац Св. Мелитон Сардски: «Уместо Јагњета дошао је Бог, уместо овце човек и у човеку Христос, Који све држи…Заиста, рођен као Син, донет као Јагње, жртвован као овца, сахрањен као човек, васкрсао је из мртвих као Бог. Он Који је све: Закон кад суди, Логос кад учи, благодат кад спасава, Син кад је рођен, овца кад страда, човек кад је сахрањен, Бог кад васкрсава, тако нам се открива Исус Христос».

Драга браћо и сестре,

                Васкрсење је Откривење. То је изливање благодати која не руши људску природу, него је преображава. То је било ради нас. Бог није имао потребу да васкрсне. Васкрсење је прелазак у нови живот који је уједно и вечни божански а и људски. Васкрсење није ни платонска бесмртности нити пак селећи се ради надживљавања у индијској карми, него је нови моменат стварања. Васкрсли Христос Господ даје нови смисао човеку и творевини. То је победа добра над злом, живота над смрћу. То је победа Бога над сатаном. Јер како неко лепо рече, после Васкрсења нигде се не види да се демон појављује у егзистенцији васкрслог Господа.

                А то и нама нека буде непоколебива нада у ове тешке дане пандемије Ковид-19. Ова зараза која је дошла на свет јесте због наших грехова. Покајмо се! И верујмо да ће добро победити зло, да ће живот победити смрт. Иако ћемо већ другу годину прославити Васкрсење Христово-Нову Пасху, у посебним условима, будимо радосни. Поделимо ту радост са свима: са нашим ближњима по телу и вери православној, па чак и са онима који нас мрзе. Посветимо се више молитви и чињењу добрих дела. Причестимо се бесмртним и животворним Христовим Тајнама. Сетимо се у нашим молитвама свих оних који пате и леже у болницама, или код куће. Сетимо се свих лекара и помоћног особља који се даноноћно и несебично труде да им олакшају страдања, ризикујући своје здравље. Сетимо се свих наших милих и драгих који су уснули у Господу са надом на васкрсење и живот вечни. Сетимо се и свих оних који нису због тешке болести, или пак напрасне смрти, имали времена да се помире са Господом и својим ближњима. Ако то учинимо, онда ћемо истински и с љубављу прославити Пасху Господњу.

                На крају, желимо да Вам заблагодаримо на Вашим даровима од срца, нашој Епархији, манастиру, црквама, сваком брату и сестри који су били у оскудици.   Многи су од Вас то чинили, одвајајући од себе, мада су и сами били у материјалној и финансијској кризи. Нека Вам Васкрсли Господ врати у својим небеским благословима за свако добро дело. 

Још једном Вас од свег срца поздрављамо најрадоснијим речима:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

 

Ваш молитвеник пред Васкрслим Христом,            

ЕПИСКОП КАНАДСКИ МИТРОФАН