Прослављен Васкрс 2019.

Васкрсо је Христос моћни и даровао живот вјечни! Порука је и радост сваког Васкрса.

Вјерни народ се за Васкрс припремао уз пост и молитву за очишћење душе и тијела и јачања добре воље и смиривања и послушности Божијој вољи.

У седмицама Великог поста су поред великопосних богослужења која се се одржавала, служила се Литургија Пређеосвећених дарова сриједом, и вечерње богослужење сваке суботе, и служен је Покајни Канон Св. Андреја Критског у четвртак прве и пете седмице поста.

Одржана су такође и предавања суботом након вечерњег богослужења уз садржајне презентације за упућивање и јачање вјерних у православној вјери на теме које су везане за домострој Спасења и однос Бога, човјека и свијета. Ређала су се предавања о Цркви и њеном идентитету, и о Христу као Богочовеку и Спаситељној Страдалној Жртви на Крсту. Такође вјерни су упућивани о значају и улози Светог Предања у Православној Цркви као и о Васкрсу и Христовом Другом доласку. Предавачи су били протојереј о. Малиша Миловановић и катихета Љиљана Тољевић.

На Велики Четвртак и Велики Петак велики број народа је присуствовао на богослужењима а Васкршње јутрење и Васкрс су били изуетно посјећени. За Васкрс Црква је била препуна вјерног народа који је дошао да прослави највећи хришћански празник.

Изведен је пригодан културно-умјетнички програм који су заједнички припремили ученици Српске Школе Св. Василије Острошки и чланови Фолклорне Групе Млада Србадија.

Захвални смо Господу што нам је омогућио да достојанствено и весело прославимо Васкрс.

Љиљана Тољевић

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=wy_bAPoFrqc[/embedyt]