Устоличење Епископа Канадског

Лета Господњег 2016, месеца септембра, дана 18, у Епархији канадској, збио се један, несвакидашњи догађај. У трон Епископа канадског уведен је Епископ Митрофан. Одлуком Светог Архијерејског Сабора ,Епископ Митрофан ( Кодић )  источно-амерички Епископ, епископску службу наставио је у  Епархији канадској.

Дан је био веома, леп и сунчан, и народ је испунио и црквену порту и саму цркву Сабора српских светитеља у Мисисаги.  Светом Архијерејској Литургијом, началствовао  је Патријарх српски Г.Г. Иринеј, уз саслужење  10 Митрополита и Епископа Православних Цркава из наше Отаџбине и са америчког континента. Такође је саслуживало и 16 свештеника и два ђакона, а у цркви су појала два хора. Бити на св. Литургији, и присуствовати овом историјском чину, имали су част испред ЦШО св.Арх. Михајла из Ванкувера, свештеник Малиша Миловановић, и председник УО Љубомир Котур. Том приликом смо имали и кратки разговор и упознавања са сада нашим епископом канадским Митрофаном, а Епископ Митрофан, је на крају службе уведен у трон Епархије канадске.

Потом је сабрање настављано свечаним банкетом, и поздравним говорима, амбасадора, као и бројних званица. На крају је све присутне још једном поздравио наш Патријарх Г. Г Иринеј и надлежни епископ Митрофан. Пуни лепих утисака са овог величанственог догађаја, не преостаје нам ништа, већ да нашем Епископу, пожелимо да га Господ руководи и чува, како би Архипастирски водио, наш српски и православни род у овој великој земљи Канади.

Долгоденственуј преосвеђени Владико!

протојереј Малиша Миловановић