Свечано обиљежен јубилеј 100 година од 1. Балканског рата 1912 – 2012

У недељу 30. децембра 2012.  године након Свете Литургије и парастоса пострадалим српским јунацима, у великој сали цркве Светог Архангела Михаила у Брнабију одржана је свечаност поводом јубилеја 100 година од Првог Балканског рата.

Породица Тихомира и Петре Форцан је припремила и послужила ручак да би затим потпредседник ЦШО, Др. Горан Станисављевић, поздравио све присутне госте и дао уводну реч. Након тога су ученици из Српске школе ,,Свети Василије Острошки” изрецитовали родољубиве песме, а фолклорна група ,,Млада Србадија” извела сплет игара. Тиме су нам наша деца показала да везе са матицом нису прекинуте и да их они верно и брижљиво негују.
Уследила су три веома занимљива и запажена предавања о Првом балкансом рату од стране Милета Драгутиновића, Радована Путника и Радоја Стојановића.Присутан народ је аплаузом поздравио сва три предавача и како су предавања била веома сажета и занимљива са чињеницама које су многима од нас биле слабо познате сва три предавача су замољена да продуже своје предавање и открију нам још интересантних детаља у вези Првог балканског рата. Предавања су била праћена видео презентацијом коју су у сарадњи са предавачима припремили Др. Горан Станисављевић и Милан Вељовић.

Ова свечаност имала је велики одзив наших парохијана. Даће Бог да оваквих свечаности, на којима се говори о светлој прошлости нашег народа, буде још више у скоријој будућности.

 

Др.Горан Станисављевић
Др.Горан Станисављевић
Радован Путник
Радован Путник
Радоје Стојановић
Радоје Стојановић
Миле  Драгутиновић
Миле Драгутиновић
Млада Србадија
Млада Србадија
Игор Ђашић, Анастасија Видовић и Милан Ђашић
Игор Ђашић, Анастасија Видовић и Милан Ђашић
Време ручка
Време ручка