Дечије дружење за Светог Луку

Свети Лука, диван Христов ученик и апостол, добио је са небеса од Господа благослов да Јеванђељску светлост свету благовести и у срца хришћана Божију реч смести, и да тајну нашег спасења објави, и силу Господњу да славно пројави кроз Јеванђеље .Црква нашег спасења је сигурна лађа, а свака Јеванђелска реч у срце погађа.

Познато је да свет у данашње време преживљава моралну кризу где прети да се изроди у некакву историјску традицију без духовног садржаја и понекад се замењује окултном и паганском мистиком са крајњом моралном распуштеношћу, један од таквих примера је и такозвана “Ноћ вештица”.

Разликујући се од световних вредности, и животом у Христу кроз учење Светих отаца, наша света, саборна, апостолска, православна Црква нас учи и позива на оданост и верност , окретањем од неистине ка истини . Тако нас и упућује личност Св.Ап. Луке, лекара наших душа и тела.

И управо вођени Јеванђелском светлошћу Св.Луке и истинском учењу наше Свете Православне Цркве, деца Српске школе Св.Василије Острошки , заједно са учитељицама, о.Малишом и родитељима, у радости и весељу обележили су празник Св. апостола Луке на дан 31. октобра 2017 у просторијама Црквено-школске општине Св.Арх. Михаило у Бурнабију.Мирис кокица, кихот и смех, раздрагана дечија лица, саборност уз игру и дечије активности указали су на присутност радости, радости којом узлазимо ка вишим степеницама, која усавршава човека, савршене радости која је и сам Исус Христос.

Свети Лука, сведок Христовог Васкрсења открио нам је извор спасења, као оснивач хришћанског иконописа, први је насликао иконе Исуса Христа, Пресвете Богородице и апостола Петра и Павла, мучеништвом је веру у Христа посведочио, дао нам је радост и наду за спас,
Свети Лука непрестано моли Бога за нас.

31.Октобра наша Православна Српска Црква обележава још једног светитеља, много новијег датума, Светог Петра Цетињског. Свети Петар Цетињски Живео је крајем 18. века и почетком 19. века у Црној Гори. Године 1784. постао је Митрополит и Господар Црне Горе, а народ посебно слави његову победу над Наполеоновом војском у Боки и Далмацији. Његове чудотворне мошти почивају у Цетињском манастиру.

 

Свети Петре Цетињски непрестано моли Бога за нас.

Учитељица, Симонида Савић