Св. Архангел Михајло – Храмовна слава 2015. – Извештај

У најзападнијој парохији СПЦ, и овом удаљеном кутку Канаде а и по многима најлепшем, налази се црква Св. Архангела Михајла која је ове године прославила по 72. пут своју славу и њеног заштитника св. Арх. Михајла.

Слава је започета празничним вечерњем уочи дана св. Арх. Михајла и настављена Литургијским сабрањем на сам дан, на коме су Господу молитве узносили свештеници, протојереј-ставрофор Мирослав Дејанов, и надлежни свештеник протојереј Малиша Миловановић. По завршетку св. Литургије уследила је литија око нашег храма, са пуно верника који су дошли на молитвен сабрање али и да целивају део моштију св. Николаја Жичког и Охридског које су од скора дароване нашем храму.

Истога дана увече после вечерњег богослужења на коме је богослужио свештеник из Руске Православне Цркве св. Николе, о. Евстафиј Хрипунов, пререзан је и славски колач. На резању славског колача поред надлежног свештеника Малише Миловановића, били су присутни и свештеници из СПЦ св. Сава, о. Марко Радмановић, и о. Евстафиј Хрипунов из Руске Православне Цркве св. Николаја, поред великог броја деце, а наш хор је молитвеним појањем улепшао овај чин.

Овогодишњи кумови Горан и Стела Гогић приредили су, заједно са сестрама из КСС-а, веома лепу свечану вечеру, а свештеник Малиша Миловановић и председник УО ЦШО Љубомир Котур пригодним говорима поздравили су све присутне госте. По завршетку свечане вечере, започет је богат културни програм. Обогаћен наступом деце из Српске школе „св. Василије Острошки” затим певачко-фолклорном групом, а такође и песмом хора „Ћирилица“, као и Руским хором. Током вечери наступиле су и две фолклорне групе из Ванкувера, „ Млада Србадија“ и „ Вук Караџић“, које су све присутне импресионирали вештином и знањем наших народних игара. Следећег кумства прихватио се господин Српко Ракита.

протојереј Малиша Миловановић