Најљепши Српски Дани до сада

Овај наслов се могао чути као основни утисак о Српским данима 2019.

У одличној организацији Управног Oдбора, на челу са Његошем Форцаном, све је било спремно за дружење и продаје српских специјалитета. Српски дани су били лијепо посјећени и чак се имао утисак да никад прије било толико посјетилаца. Послужило нас је лијепо вријеме тако да су сва спортска такмичења и дјечије активности одржане по плану.

Вредно КСС Косовка Девојка и велики број добровољаца су неуморно помагали и није било довољно мајица јер су се сви волонтери одазвали на позив за помоћ и дошли са својим пријатељима да такође и они помогну.

Лијеп културно-умјетнички програм је био испуњен наступима домаћих и гостујућих фолклорних група. Захвални смо нашим гостима из Сијетла, Фолклорној Групи Божури, који сваке године дођу заједно да са својим умјетницима и играчима увеличају наше Српске дане. Ове године смо посебно радосни јер су дошли са својим свештеником оцем Зораном Алексићем из СПЦ Св.Сава из Вашингтона. Такође, поред нашег госта из Сијетла, наше Српске дан су увеличали и свештеник Јереј Вук Милишић и Протојереј-ставрофор Мирослав Дејанов и гост предавач ђакон др.Јован Антић.

Ово је било први пут да имамо пет свештеника на нашим Српским данима што сигурно указује на присуство велике Божије благодати у нашој заједници јер свештеници су благовјесници Христови. Захвални смо нашем старешини оцу Малиши Миловановићу који својом иницијативом и пожртвовањем служи за примјер братске слоге и љубави и који је духовно допринио нашем фестивалу са молитвеним присуством духовних пастира.

Велики број фолклорних група и ансамбала из ванкуверске заједнице редовно посјећује наш фестивал и ове године су се многи одазвали и допринијели да програм буде садржајан и лијеп. Велика захвалност нашим драгим играчима из Фолкорне Групе Градина, и Фолклорне Групе Вук Караџић и свим осталим учесницима.

Захвални смо нашим младим домаћинима, члановима Фолклорне Групе Млада Србадија, који су заједничким снагама организовали и водили програм од по пет сати и у суботу и у недељу. Заиста је предивно имати тако дивне младе људе који се редовно укључују у живот и рад наше црквено-школске заједнице.
Ове године изузетно су добро организована и спортска такмичења и имали смо мали турнир у фудбалу, шаху, дјечијем фудбалу и одбојци. Као и сваке године Српске дане су подржали и мотористи који организују мотовожње за промовисање фестивале а такође сваке донације дају и спонзорске прилоге.

Велика захвалност свим спонзорима и добровољцима Српских дана

Црквено-школска општина Св. Арханђела Михаила је неизмјерно захвална свим спонзорима и добровољцима Српских дана. Без ваше помоћи и ангаживаности ми не бисмо били у могућности да организујемо Српске Дане.

Живећи далеко од матице српске, сами на овим туђим просторима, ми морамо да чинимо све напоре из све снаге да одржимо своју вјеру и сачувамо своју традицију.

Свако богослужење, сваки црквени догађај, свака црквена прослава, све су то прилике да дођете слободно у своју Цркву и свој центар и да напуните душе благодаћу Божијом и проведете вријеме у љубави и дружењу са осталим србима.

Темпо живота је веома брз и заморан и често се човјек нема времена ни зауставити да душом одмори и с Богом и ближњима прозбори. Зато се наша Црква и стара за вас, не само бринући о вашем вјечном животу кроз свете тајне и богослужења, већ брине о вама и у земаљском привременом животу, дајући охрабрење и елан и прилике за дружење и одмор.

Човјек као најсавршенија творевина Божија је веома комплексно и танано психосоматско биће, и поред рада и залагања који су му потребни за издржавање себе и породице, такоће потребује и духовно културну надградњу и манифестацију личности кроз спортове, рекреацију и све што је корисно и богоугодно.

Зато хвала свима вама који свесрдно помажете у свим нашим црквеним манифестацијама а надасве у Српским данима који имају огромну важност.

Захвални смо најприје Господу Богу који непрестано води бригу о свима нама, а затим смо захвални и свима вама драги наши парохијани и спонзори на свакој вашој помоћи и залагању.

Сјећате се како каже Св. Владика Николај у својој пјесми – шта могу дати Господу за све што је Он мени дао? Заиста ништа, већ само љубав према Њему и према својим ближљима. А љубав и вјера се дјелима доказују, јер како каже Апостол Павле – вјера без дјела је мртва (Јаковљева Посланица 2:26)

Љиљана Тољевић