Св. Кирило и Методије – Слава Фолклорне Групе “Млада Србадијa”
Св. Ђорђе – заштитник КСС Косовка Девојка

Крсна славо благи дане

Једно од најлепших наслеђа остављеног српској души од нашег св. Оца Св. Саве јесте Крсна Слава.
Српски народ слави и славио је Крсну славу и у најтежим и најрадоснијим тренуцима живота, јер слава је принос љубави и дело живе вере у знак захвалности Господу и нашем светитељу покровитељу. Слава је израз дубоког поштовања православне вере и традиције и свима који славе славу даје се благослов и напредак за живот у Христу.

 

Прослављени Св. Кирило и Методије, покровитељи Фолклорне Групе “Млада Србадијa”

У недељу 24. маја, Фолклорна Група Млада Србадија, наша деца и омладина, који чувају своју српску традицију кроз неговање, чување и играње српских кола и певањем старих и изворних српских песама, прославили су своје покровитеље и заштнитнике Св. Кирила и Методија, просветитеље и учитеље словенске.
Најпре је одслужена св. Литургија и прелепо је било видети и чути посебну радост тог дана када су чланице најстарије групе из Младе Србадије певале у хору за време богослужења, и још више улепшале богослужење својим анђеоским гласовима. Славски колач и кољиво је осветио наш о. Малиша Миловановић, а Млада Србадија је певала тропар на српском језику Св. Кирилу и Методију. Диван и издашан славски колач је припремила председница Младе Србадије Драгана Рикерт.

Старешина Храма, о. Малиша, је честитао славу деци, омладини као и свим родитељима који доводе своју децу и на тај начин и они доприносе очувању српске традиције и културе. О. Малиша им је пожелео многе среће и успеха у њиховом раду.

Након освећења славског колача и честитки свештеника, уследио је леп славски ручак за који су се побринуле маме фолклора на челу са својом председницом. Радили су многи да би допринели да се слава што достојанственије обележи.

Честитамо славу Младој Србадији која вредно ради и учествује у животу наше заједнице својим наступима на апсолутно свим догађајима и прославама које су се одржавале у протеклој години и који нам предстоје.

 

Тропар св. Кирилу и св. Методију

Као апостолима једнаки животом, и учитељи словенских земаља, богомудри Кирило и Методије, молите Господара свега да учврсти све словенске народе, у православљу и једномислију, да подари свету мир и душама нашим велику милост.

 

Прослављен Св. Ђорђе – заштитник КСС Косовка Девојка

Велики и славни светитељ Св. Ђорђе – Ђурђевдан је заштитник и покровитељ ктиторског Кола српских сестара Косовка Девојка које већ деценијама помаже у ширењу јеванђелске мислије и очувању и напретку црквено-школске заједнице.

Вредне руке наших сестара својим кулинарским специјалитетима и посластицама нахраниле су многе и припремиле небројене ручкове за прославе, славе или парастосе. Оне су увек ту да помогну не само цркву већ и сваког ко им се обрати за помоћ у вези припремања ручкова или вечера.

3. маја након Св. Литургије, о. Малиша Миловановић је осветио славски колач и кољиво које је ове године припремила мила сестра Дара Његован и која се заједно са својом екипом побринула за диван славски ручак.
О. Малиша је честитао славу сестрама и захвалио им се на свакој помоћи и доприносу цркви и црквено-школској заједници.

Најстарије групе Младе Србадије су сестри на поклон даривале песму и на крају славског ручка отпевале неколико омиљених песама које сестре из овог кола много воле: Везак је везла Дјева Марија, Јечам жела Косовка девојка и Ђурђевдан.

У лепој атмосфери и слатком дружењу сестре су провеле своју славу.
Честитамо славу нашим сестрама и желимо им да им се многе младе српкиње придруже и на тај начин допринесу очувању Кола.