Прослављена слава црквеног часописа Бели Анђео – Преподобни Ава Јустин

Прослављен Преподобни Ава Јустин, слава црквеног часописа Бели Анђео

Ове године торжествено смо прославили Св. Јустина у недељу, 12. јуна, на празник Свете Тројице. На крају Свете Литургије коју је служио протонамесник о. Синиша Милутиновић уз појање црквеног хора Обилић, прије заамовне молитве освећен је славски колач и жито уз присуство чланова редакције и присутне дјеце и вјерног народа. Благодаримо Биљани Кос која се побринула за славски колач. Било је заиста дивно видјети вјерни народ и дјецу из наше Цркве окупљене око славског колача нашег часописа који и јесте црквено-народни.

Након богослужења послужен је ручак који су у славу и част Преподобног Аве Јустина припремили чланови редакције заједно са сестрама КСС Косовка Девојка. Овом приликом захваљујемо се председници КСС Снежани Билић, Пејки Форцан, Петри Косић и Здравки Ћурић које су помогле око припреме ручка.

Након ручка о. Синиша Милутиновић је поздравио све присутне госте и захвалио се свима на доласку због славе нашег часописа који излази неколико пута годишње. Ученици из Српске школе Св. Василије Острошки су затим поклонили на дар једну славску пјесму коју је одрецитовала Ивана Кос а затим су дјеца отпјевала пјесму Говори Господе.

У склопу прославе захваљујући иницијативи сестре Биљане Атанацковић и КСС организован је и свечани сусрет сестара КСС са супругом Сањом Милутиновић, супругом нашег новог Свештеника. Сестре су се окупиле и свака је донела нешто на поклон и за послужење.

Лијепо дружење је одисало гостољубљем и захвални смо Господу што нам је омогућио да свечано прославимо славу нашег часописа Бели Анђео.

О важности писане ријечи и поучавања у вери а не само беседом и проповеђу у Цркви, сведочи нам Свето Писмо Старог и Новог Завета и писано светоотачко предање. Човјек као психосоматско биће, тј. словесно биће украшено умом и расуђивањем и потребује духовну храну и у писаној ријечи.

Наставак писане Јеванђелске мисије наша Света Православна Црква наставља да врши кроз вијекове и широм Васељен свака Црква посвећује велику пажњу мисионарском издаваштву чинећи напор и на тај начин да сваком вјерном човјеку, као и сваком оном ко ће још тек да повјерује у Христа, нуди духовне и душекорисне материјале.

У Цркви се све чита и поје из записаног, јер се на тај начин ум усредсређује на оно што чита и писана ријеч дотиче и храни душу. У спокоју дана или ноћи, у самоћи, далеко од буке и у смирају душе, човјек када чита осјећа посебно блаженство јер и кроз читање остварује своју везу и заједницу са Богом. И ово је труд неопходан на спасењу душе.

Бог је за нас све учинио када је својом Крсном смрћу и Славним Васкрсењем расковао окове смрти и уништио смрт и царство смрти. А сваки човјек је дужан трудити се и молитвом и душекорисним читањем да би се душа оплеменила и узрасла у врлинама и на овај начин.

И наша Црква на далеком сјеверно-америчком дијелу континента такође посвећује велику пажњу издавачком мисионарству и већ годинама издаје црквено-народни часопис који се најприје звао Православна вјера, али пре осам година добио је назив Бели Анђео по благовјеснику Васкрсења и радосне вијести, архангелу Гаврилу.

Часопис слави славу Преподобног Аве Јустина Поповића који је покровитељ нашег часописа, а одабрали смо баш овог светитеља због његовог огромног доприноса у писаној ријечи.

Љиљана Тољевић,
Рецензент