Саборно прослављени Српски дани 11. и 12. јуна 2016.

Српски дани, фестивал који се организује широм Канаде и Америке, и који се већ годинама организује и у ЦШО Св. Арханђела Михаила, и ове године су били веома лијепо организовани у знаку младости и пријатних дружења.
Прослава Српских дана започела је у петак 10. јуна када је припремљено вече за младе и добродошлица гостима програма фолклорних група Св. Симеона Мироточивог из СПЦ Св. Симеона Мироточивог из Лас Вегаса и Фолклорне Групе Св. Николе из СПЦ Св. Николе из Хамилтона.

Смисао фолклора и фолклорних друштава у Канади и Америци и широм свијета јесу прилика за младе да се окупљају, друже и расту око своје Мајке Цркве и да чувају предивну српску фолклорну традицију. Чланови гостујућих група су топло били дочекани и проведено је вече у радости и весељу уз живу музику и нова пријатељства.

У суботу 11. јуна Српски дани су свечано отворени и уследиле су активности и богат културно-умјетнички програм. У препуној сали и пријатној атмосфери уследили су наступи бројних гостујућих фолклорних друштава. Сви наступи су били одлични и заиста је требало доживјети полет разигране и распјеване младости. Велика захвалност припада свима за наступ тог дана, али сигурно да треба велики аплауз упутити Ф.Г. Св. Симеон Мироточиви из Вегаса који су одиграли пет кола у три старосне групе. Пленили су аплаузе и пажњу публике и гости из Хамилтона чији наступ се одликовао савршеном техником и лакоћом поскока. Интересантно је напоменути да су сви чланови Ф.Г. Св. Николе вишегодишњи играчи и да играју фолклор преко 20 година. То се заиста могло и видјети и могу да буду примјер свим младима у својој истрајности и оданости српском фолклору.

Импресиван утисак су оставили и чланови Ф.Г. Вук Караџић из СПЦ Св. Саве, који су наступили веома живахно и заиста као један уиграним корацима. Дивне наступе су имали и сви остали учесници у програму фолклорне групе и смотре из Руске Православне Цркве, њихова вокална група Не Ждали, те шпански, пољски и међународни плесни састави.

Уз српске посластице и српске специјалитете са роштиља верни народ је проводио вријеме и забава се наставила до касно у ноћ уз живу музику Драгана Петровића и Анђеле, српске естрадне умјетнице из Чикага.

Други дан је као и увијек започео уз молитвено сабрање на Св. Литургији, душекорисне ријечи и укрепљење за вјеру и живот.

Одмах након службе настављен је фестивалски програм у коме су се као ђердан низали броји фолклорни ансамбли и групе. Домаћини чланови Ф.Г. Млада Србадија из Ф.Г. Св. Арханђела Михаила су умногоме допринијели програму од оних најмлађих па до најстаријих. Најмлађа група је извела сплет пјесама и староградско коло Српкиња. Средња група је виртуозно одиграла кола док је најстарија група освојила публику синхронизованом брзом игром демонстрирајући разне технике и динамике играња и својом пјесмом. И фолклорна група из Хамилтона је поново освојила публику својим заиста врхунским наступом.
Пријатно изненађење био је и наступ бугарске омладинске фолклорне групе Софија, који су наступили са четири ансамбла и који су на крају одиграли коло у коме су играли сви ансамбли. Веома запажен наступ оба дана је сигурна имала и Миланка Лајић која је дивно отпјевала српске изворне пјесме.

Ове године српско друштво моториста је организовало трку посебно за овај Српски дан и поред тога они су дали и своју донацију за српски дан. Велика захвалност припада Војиславу Николићу који је био један од главних организатора ове трке. Такође, шаховски турнир је окупио знатан број играча и оба дана било је такмичење.

Бројни учесници прогама и гости Српског дана су упутили захвалност КСС Косовка девојка на челу са председницом Јованком Бановић, које су се потрудиле за велики избор колача, пита и прилога за специјалитете са роштиља.
Управни Одбор наше ЦШО је ове године одлично обавио посао, и организовао веома успјешни Српски дани.

Добра организација је била могућа захваљујићи спонзорима Српских дана и користимо ову прилику да се захвалимо свим спонзорима који су дали своје прилоге да би осигурали да се Српски Дан организује и да буде успјешан.

Велико хвала нашим гостујућим фолклорним групама, и хвала свим учесницима програма и свим добровољцима који су провели неколико дана и ноћи око своје Цркве у раду и припремама да би сви били дочекани што је најбоље могуће.
Свака част свим србима и српскињама , српској дјеци и омладини, који су дошли и одазвали се позиву и својим присуством увеличали ове дивне Српске Дане.

 

Љиљана Тољевић

 

Спонзори – 2016.