Торжествено прослављена храмовна слава Свети Арханђел Михаило

Већ шездесет и шест година Српска Православна Црква Св. Арханђела Михаила у Ванкуверу прославља своју крсну славу, свог покровитеља и заштитника Св. Арханђела Михаила.

Празничним вечерњих уочи Аранђеловдана молитвено је започело славље. Припреме су се одвијале већ од уторка и среде и вредна браћа и сестре су уложили све напоре да се што боље припреме и да славска прослава буде што свечанија.

На Аранђеловдан, од раних јутарњих сати, црква је била отворена и пристизали су свечари и домаћини да освете своје славске колаче. На Светој Литургији која је одслужена на сам празник, присуствовао је знатан број верних који су одвојили време и дошли да честитају храмовну славу и присуствују богослужењу. Верни су се причестили и након заамовне молитве уследила је трократна литија око светог Храма са читањем Јеванђеља.

Кумови славе Биљана и Зоран Кос су послужили госте након службе и празнични дан је проведен у лепом дружењу у црквеним просторијама.

У суботу, 23. новембра одржана је централна славска прослава. Почасни гост вечери је био Његово Преосвештенство епископ канадски Г. Митрофан, који је заједно са српским свештенством лепо и хармонично певао уз отпојавање црквеног хора Обилић.

Након богослужења и примања благослова верни народ је прешао у свечану, препуну и дивно декорисану дворану, за коју се постарали кумови овогодишње славе заједно са сестрама из КСС Косовка девојка, и са својим пријатељима и рођацима.

Уследило је затим освећење славског колача и кољива уз пристуство бројне деце и омладине и верног народа. Кумови славе су предали део славског колача кумовима за следећу годину Влади и Зденки Ћумпф.

Послужена је затим славска вечера и припремљен је свечани академски програм.

Славска академија је отворена српском химном Боже Правде коју је отпевао црквени хор Обилић. У програму су се ређале хорске песме и српска кола. Најпре је госте позравио старешина храма протојереј Малиша Миловановић који је свима честитао славу, затим се захвалио члановима Управног Одбора који је у протеклој години веома успешно водио пројекте и организовао црквене прославе. Свештеник се такође захвалио и сестрама које из све снаге и са пуно љубави помажу све црквене догађаје.

Присутне госте су затим поздравиле овогодишње председнице КСС Косовка Девојка, Пејка Форцан и Зденка Ћумпф које су у име КСС ове године поклониле цркви $20,000 на име оптлате трошкова поправке црквеног крова и прозора.

Прво коло су заиграли наши најмлађи и најслађи чланови Фолклорне Групе Млада Србадија. Након њих Српска школа Св. Василије Острошки је извела славски рецитал где су се као бисери редале српске дечије песмице и рецитације. Наша школа из године у годину расте и деца која нас сваке литургије поздрављају са духовним песмама улепшали су и ово славско вече.

Бурним аплаузом гости су позрадвили хор Не Ждали из Руске Православне Цркве Св. Никола који су врхунски отпевали неколико песама из јужне Русије.

Први ансамбл и разиграна младост Фолклорне Групе Вук Караџић је изванредно и веома динамично одиграо Лесковац.

Након дивног кола наступио је српски камерни хор Ћирилица који већ годинама негује и представља српске композиције, и велика већина овог хора су словенског порекла. Они су лепо отпевали Њест Свјат од Мокрањца, Богородице Дјево од Рахмањинова, У царству Твоме од Христова, Коли од Бајића, и Мари моме од Христова.

Херцеговачко оро које је одиграо Први Ансамбл Фолклорне Групе Млада Србадија је било право освежење и још једно коло из богате ризнице српских кола.

После ових запажених наступа уследиле су песме нашег црквеног хора Обилић који је за ову прилику наступио под диригентском палицом Олге Токмкакове и отпевао Ој Србијо мила мати коју је 1860. године написао Лука Гарић а у аранжману Олге Токмакове, затим Хвалите име Господње од Димитрија Арзумканова и Оро се вије крај манастира од Јовице Гавриловића.

Након свечаног програма уследио је музички програм Драгана Петровића и Данијеле који сваке године за храмовну славу поклоне своју песму и музику.

У недељу, 24. новембра, одслужена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Г. Митрофан. Преосвећени Владика је беседио о потреби прихватања и поштовања Христа у нашем животу јер се Христос ником не намеће. У склопу литургије освећени су нови прозори који су иконописани посебном техником да се истакне православни карактер храма. Иконе на прозорима још више доприносе лепоти унутрашњности храма али исто тако сијају својом љепотом и са вањске стране храма.

Ученици Српске Школе Св. Василије Острошки су се причестили заједно са осталим верним народом и децом. Након богослужења вредне сестре су припремиле и славски ручак.

Велика захвалност припада кумовима овогодишње славе Зорану, Биљани и Ивани Кос који су се заиста потрудили да све буде на највећем нивоу. Благодаримо нашим драгим сестрама које су потрудиле и приредиле и ове године славску вечеру и славски ручак . Хвала и свим спонзорима који су донирали поклоне за томболу, као и свим осталима који су помоглу реализацију ове дивне славске прославе.

Љиљана Тољевић

 

[embedyt] https://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=PLhkj4qpFY_QjVicnmXqwtWpqLNotUvNfT&layout=gallery[/embedyt]