Прослављен Видовдан

1389. године на дан Светог Вита, светитеља из четвртог вијека по коме се овај дан зове Видовдан, свети српски кнез Великомученик Лазар се определио за царство небеско и положио свој живот са својим храбрим српским витезовима за одбрану отачества и свете православне вјере.

Већ 630 година се на свим континентима широм васељене гдје год српска душа живи прославља овај дан као сјећање на праведнике, као путоказ ка вјечном животу и подјсетник да не бирамо и да се не везујемо нити бирамо царство пролазно ни земаљско.

СПЦ Св. Арханђела Михаила из Ванкувера је свечано прославила празник Видовдана. Прослава је почела Видовданском Академијом која је одржана 23. јуна након Свете Литургије када смо одали хвалу и славу Св. Великомученику Лазару и свим српским мученицима од косовског боја до данас. Одабране пјесме Жали Заре и Густа ми магла паднала и молитвени рецитал из косовског циклуса су извели млади рецитатори из Фолклорне Групе Млада Србадија .

Академско слово је одржао прота о. Малиша Миловановић са нагласком о поразу који у земаљском смислу је губитак битке и пораженост војске али у вјечном и небеском смислу је праведни избор царства небеског и вјечног живота, оданост Христу и отаџбини.

Након академског слова црквени хор Обилић је отпјевао Тропар Св. Кнезу Лазару и пјесме из Духовне Лире Св. Владике Николаја Песма косовских јунака и Небеска Србија.

На сам дан Видовдана у петак, 28. јуна одслужена је Света Литургија коју је служио јереј о. Вук Милишић уз отпојавање чланова хора Обилић. О. Вук је одржао дивну и поучну бесједу о значају Видовдана и нагласио да је Косово поље гробница праведника која представља и Христов Гроб и да је Косово за српски народ увијек била светиња и остаће светиња во вјеке вјекова.

Након замовне молитве одржан је парастос српским мученицима од Видовдана до данас. За кољиво и погачу побринуле су се сестре КСС Косовка дјевојка које су такође припремиле и посно послужење за све присутне након богослужења.

Молитвама св. Кнеза Лазара и свих српских мученика Господе Исусе Христе Сине Божији помилуј нас и спаси. Амин.

Љиљана Тољевић