“Пост је пут у живот” – Са предавања Др. Весне Димитријевић-Срећковић

Током Божићњег поста , који је у току, веома је лепо подсетити се на значај поста као припрему за дочек рођења Богомладенца Христа. Али и такође је веома лепо чути и медицинске показатеље и чињенице, за духовни и телесни значај поста, и све доброте ове древне старозаветне и новозаветне установе-поста.

А да све то буде јасније у нашој заједници, после завршетка светског конгреса о дијабетесу који се одржао у Ванкуверу, потрудила се надалеко чувена, проф. др. Весна Димитријевић-Срећковић, врстан научни радник, као и професор на Медицинском Факултету у Београду.Током предавања проф. др. Весна је на адекватан начин најпре објашњавала присутним слушаоцима како наше тело реагује на различите начине наше исхране и нашег животног стила. Затим нас је упознала са својим научним радом у области ендокринологије и интерне медицине, да би у трећем делу овог дивног предавања говорила у хришћанском посту, и о његовом огромном духовном и телесном значају.

„Пост је пут у живот“, говорила је проф.др. Весна, притом указујући на који начин пост помаже нашем бићу у превенцији разних болести које харају данашњицом. Такође је указивала на духовни значај и својим разним сведочењима, током богате медицинске праксе, помагала нашим парохијанима, да у још већем броју приступе посту, како би тим путем постигли хармонију душе и тела и приближили се кроз св. Причешће нашем Спаситељу. Проф.др. Весна је у склопу недељне српске школе при цркви св. Арх. Михајла одржала огледни час нашим ђацима о значају правилне исхране, а и на нашу неизмерну духовну радост, нашој цркви је даровала икону светог Цара Николаја Другог Романовог, која је освећена поред мироточиве иконе светог Цара у Русији.

Проф. др.Весни се пуно захваљујемо на времену које је издвојила за нашу српску заједницу у далеком Ванкуверу.

протојереј Малиша Миловановић