Одржана 31. годишња скупштина Епархије канадске

У Ванкуверу, Британска Колумбија, у организацији ЦШО Св. Архангела Михаила, одржана је, од 8. до 10. фебруара 2013, 31. годишња скупштина Епархије канадске.

Предвођени својим архипастиром, Епископом канадским Г. Г. Георгијем, представници свих парохија у Канади осврнули су се на резултате свог рада у прошлој години али и у три деценије постојања Епархије. Константовано је да су у том периоду постигнути ретко виђени успеси у стварању материјалних предуслова за живот Цркве. Такође је, нарочито остварењима у издавачкој делатности, постављен солидан темељ за даљу мисију Цркве на овом големом простору у којем ваља окупити и у светосавској традицији очувати српске вернике. Истакнуто је задовољство свеукупном ситуацијом у Епархији у којој влада поштовање црквеног поретка, чему је нарочито допринело уклапање црквено-школских општина које су се до пре неколико година налазиле у саставу некадашње Новограчаничке митрополије.

Рад Скупштине одвијао се у пет одбора: Мисијско-просветном, Законодавно-административном, Издавачком, Финансијском и Одбору за поздраве и резолуције. Скупштина је, на завршетку рада, у пленарном заседању, на предлог одбора донела низ одлука којим ће се црквено-школске општине Епархије руководити у наредних годину дана. По значају издвајају се одлуке из домена рада Мисијско-просветног одбора из којих је очито да се тежи остваривању јединственог просветног програма за школе веронауке и српског језика и његовог примењивања. О том сведоче одлуке о одржавању семинара за свештенике као и редовних предавања за вероучитеље и наставнике српског језика са којима ће се кренути у овој години.

31. Скупштина Епархије канадске је донела став о тужбама против свештеника и чланова Управног одбора ЦШО Светог Архангела Михаила у Ванкуверу.

Скупштина је једногласно донела одлуку да пружи пуну подршку легално изабраној Управи ЦШО Светог Арахангела Михаила, из Ванкувера, на челу са надлежним парохом, протојерејем Десимиром Видовићем, која се у решавању нагомиланих проблема придржава Статута Епархије канадске и важећег правилника ЦШО.

Умолити Епархијски савет да одреди комисију или изда налог Епархијском надзорном одбору, да прегледа финансијско пословање и рад ЦШО, Светог Архангела Михаила у Ванкуверу, у периоду од 2002. до 2011, са посебним освртом на пословање, за време градње новог храма и центра, са акцентом на предмет тужбе против свештеника и управника ове ЦШО.

Усвојен је програм издавачке делатности Епархије за 2013, а на предлог Финансијског одбора усвојен је буџет Епархије за ову финансијску годину. У складу са буџетом, са приходом од $665,500.00 и истоветним расходом, одређени су и приоритетни радови у епархијском седишту, манастиру Светог Преображења. На самој Скупштини, делегати су приложили $50,000.00 за радове међу којима су уређење фасаде манастирске цркве, изградња депоа за архиву и реконструкција постојећих путева и стаза на манастирском имању.

Поздравна писма учесници Скупштине упутили су Његовој Светости Патријарху српском Г. Г. Иринеју и Светом архијерејском синоду, свим православним првојерарсима на америчком континенту, премијеру Канаде Стивену Харперу и градоначелнику Ванкувера. Усвојена је и Резолуција 31. годишње скупштине Епархије канадске чији текст у целости преносимо.

Посебно је импоновала богослужбена и духовна димензија овог великог скупа. Поред великог броја свештенослужитеља томе је допринео и јединствен амбијент српског храма и центра Светог Архангела Михаила. Скупштина је почела призивом Светога Духа у овом храму, у петак у подне. У пет сати, након завршетка првог дана рада, служена је вечерња. У предивном амфитеатру центра одржана је прве вечери и духовна академија на којој су представљена најновија остварења епархијске издавачке куће „Источник“. Света Литургија у суботу, другог дана скупштинског заседања, служена је у другом српском храму у Ванкуверу, цркви Светог Саве. Најсвечаније је било у недељу, када је торжествено, Светом и свечаном Aрхијерејском Литургијом у храму Сетог Архангела Михаила завршено тродневно саборовање. У препуној цркви служио је Епископ канадски Г. Г. Георгије уз саслужење свих свестенослужитеља Епархије: тридесет свештеника и два ђакона. На свечаном ручку након службе прочитан је и усвојен записник рада 31. годишње скупштине, а Епископ се од срца захвалио домаћинима на беспрекорној организацији скупа и доделио Архијерејске грамате признања Управи ЦШО Св. Архангела Михаила и локалном Колу српских сестара.

Наредна, 32. годишња скупштина Епархије канадске одржаће се у Виндзору, Онтарио, а скуп ће угостити ЦШО Св. Димитрија.

 

Резолуција 31. скупштине Српске православне Епархије канадске

РЕЗОЛУЦИЈА 31. СКУПШТИНЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ КАНАДСКЕ, ОДРЖАНЕ У ЦРКВЕНОЈ ОПШТИНИ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА У ВАНКУВЕРУ, ОД 8. ДО 10. ФЕБРУАРА 2013. ГОДИНЕ

Окупљени са свих страна простране земље Канаде, од Атлантског до Тихог океана, у времену од 8. до 10. фебруара 2013. године, у црквеној заједници Светог Архангела Михаила у Ванкуверу, и све време истински радосни гледањем лика Архипастира нашега, Г. Г. Георгија, ми, свештенство и делегати 31. по реду Скупштине Епархије канадске, исказујемо свесрдну благодарност Господу Богу нашем и свима угодницима Његовим из свега рода човечијега, а најпре и највише из рода српскога, за милост Божију и свих светих изливену на Епархију канадску у њеном тридесетогодишњем трајању.

Преносећи поздраве Његовој Светости Патријарху српском Г.Г.Иринеју и свештеном сабору архијереја Српске цркве, изражавамо још једном дубоку захвалност Патријарху нашем што нас је удостојио своје посете у прошлој години. Патријарх српски обједињујући је фактор Српске цркве, и то се још једном показало и у тих неколико дана радости због његовог присуства међу нама. Радује нас и то што је Његова Светост могао лично да се увери да нашу црквену заједницу у Канади воде љубав и поштовање црквеног поретка без чега не би било нашег успеха у протекле три деценије. Те три деценије залог су и за наш вапај архијерејима наше Цркве да се покажу дораслим да крупна црквена питања покрећу и воде на начин примерен вековима освештаној пракси црквеној, уз поштовање Светог Предања и Канона који нам свети наши претходници у наслеђе предадоше.

Тридесет година је пунина зрелости. За ово време било је у нашој Епархији небројено пуно изазова, са свију страна долазећих. Предвођени великом енергијом Владике нашег, на све изазове изналазили смо увек црквене одговоре, трајали и претрајали. Божијом помоћу поставили смо солидне темеље за материјални живот Цркве на овим просторима. На насртаје на саму бит Цркве одговарали смо црквено-правним средствима. Мисију Цркве, кроз разноврсно издаваштво, оснажили смо, и сада, с вером и надом на даље Божије потпоре, окрећемо се будућности с визијом на нове богоугодне подухвате.

Позивамо све, сваку душу људску изњедрену из рода српскога, да у слози и љубави нашем општем бољитку доприноси. Како нас слово Божије, мудрошћу Апостоловом учи, сва питања па и неспоразуме до којих долази, решавајмо унутар наше велике породице, Цркве свете, Епархије канадске, и не тражимо одговоре на њих код оних који у Цркви не значе ништа (1. Кор. 6, 4). Браћу нашу и сестре из Хамилтона којима је и са других страна указано на поштовање начала којима се Црква руководи, позивамо да ту поуку у живот примене и под материнско окриље Цркве своје се врате. Молимо, опет, љубављу братском руковођени, да у будућности не трошимо драгоцена средства, и преко нам потребну енергију, на спорове и судове. Окренимо се сви заједничком напретку и бољитку нашем.

Захвални за бригу суседне нам Епархије источноамеричке, и очинско старање за добробит Цркве првојерарха њеног, Епископа Г. Г. Митрофана, очекујемо да се црквена заједница Светог Ђорђа, из Нијагаре, врати у матичну епархију, и да се поново васпостави вековима освећени ред црквени.

Указујемо свима, којима смо као пастири и црквени прваци упућени, на преварност времена овог. Задњих деценија газе се и ниште сви темељи засновани на закону Божијем и у светој вољи Његовој, и постављају се нови, нама, хришћанима, страни и неприхватљиви. Свесни своје, ако треба и изопштености из света овога, позивамо све да из вида никада не губе корене православне из којих смо стасали, и да Свету веру православну увек имају као компас и водиљу при разрешавању свих дилема које живот у секуларизованом друштву, као што је наше, пред њих поставља.

Наша љубав и синовско поштовање коју изражавамо Епископу Епархије наше истински су и ми Владики нашем, Г. Георгију и овом приликом, као и увек до сада а и убудуће, изражавамо свесрдну подршку, клањајући се његовим жртвама и неуморном раду на широком простору Богом подарене му њиве црквене.

Домаћинима 31. Епархијске скупштине, црквеној заједници при храму Светог Архангела Михаила у Ванкуверу, изражавамо захвалност на љубазном гостопримству. Истински одушевљени достигнућима ове узорите црквне заједнице, исказујемо им своју свесрдну подршку у њиховим настојањима да досада постигнуто сачувају и унапреде.