Недеља православља

Грб Српске Православне Цркве

 

СВАКЕ ГОДИНЕ У НЕДЕЉУ ПРАВОСЛАВЉА У ВАНКУВЕРУ СЛУЖИ СЕ ЗАЈЕДНИЧКО БОГОСЛУЖЕЊЕ СВИХ ПРАВОСЛАВНИХ СВЕШТЕНИКА И ВЈЕРНИКА ВАНКУВЕРА И ОКОЛИНЕ

 

О недјељи православља

Празник Недјеља Православља, устројен је као успомена на побједу православног учења о поштовању светих икона. Ова победа извојевана је на седмом Васељенском сабору у Никеји, који је трајао од 24. септембра до 23. октобра 787. год.

Сабором је предсједавао цариградски патријарх Тарасије. Овај сабор осудио је иконоборце који су говорили као што и данас поједини секташи говоре, да је поштовање икона повратак у идолопоклонство.

Међутим, свети оци су објаснили и показали да се хришћани не клањају бојама нити дрвету на коме су иконе насликане, него поштују оне који су на иконама насликани. Као што фотографија блиске и драге нам особе оживљава успомену и успоставља на један начин духовни контакт са истом, тако и икона продубљује духовну везаност нашу за Бога и Светитеље Божије. Иконе су Јеванђеље у бојама, вјеронаука за очи. Њима се освећује човјеково око и открива љепота Божијег лика и преко њих видимо колико је “Диван Бог у светима својим.” Но иконе не могу и не смију бити сликане било како – оне треба да буду сликане у духу Јеванђеља и сагласно многовјековном искуству светих иконописаца православне цркве.

Током наше многовјековне историје стално је било насртаја на нашу свету православну цркву Христову, али сви су они пропали. Црква Христова је сазидана на таквом темељу да ни врата од ада неће јој одољети. Све досадашње ђавоље удруге црква је и преживјела и надживјела. И овај покушај иконобораца да унесу забуну међу православне хришћане је пропао. То није био последњи насртај на православље. Било их је и те како, још много. И има их и биће их, али сви ће исто проћи. Сви ће они доживјети на крају коначни пораз и пропаст, а црква Христова извојеваће коначну побједу. Амин.

Традиционално молитвено окупљање у Ванкуверу од великог је значаја за све православне, што је потврђено и ове године, са јасном поруком и позивом на свету дужност чувања светог и мученичког православља, и на будност у окружењу богохулних јеретика и лажних учења.

 

Недеља православља 2010

У недељу, 21. фебруара 2010. године, свеправославно вечерње богослужење служено је у српском катедралном храму Св. Арханђела Михаила у Брнабиjу.

Вечерњем богослужењу претходила је Света Литугија у свим православним храмовима Ванкувера и околине. Оба српска храма у Ванкуверу била су претесна да приме све који су желели да учествују на Светој Литургији. Окупио се и велики број младих, од којих су се многи причестили на почетку Часног поста.

Свеправославно вечерње богослужење почело је у 19 часова. Поред домаћина из Српске православне цркве, са својим свештеницима, хоровима и верницима, учешће су узели православни из Украјинске, Румунске, Грчке, Антиохијске и Америчке православне цркве.

Српску православну цркву су заступали свештеници јереј Десимир Видовић из цркве Св. Архангела Михаила и протојереј ставрофор Мирослав Дејанов из цркве Светога Саве, хорови “Обилић” из цркве Св. Архангела Михаила са диригентом Јованом Ивановић и хор “Стеван Мокрањац” из храма Светога Саве, са диригентом Ненадом Ивановићем, као и бројни народ који је дошао да учествује на овом лепом свеправославном молитвеном скупу.

Началствовао је Викар Димитриос Патсафас, а беседио је свештеник Константинос Тсиола обојица из Грчке православне цркве. Саслуживали су свештеници: Јохана Ајуб Антиохијска православна црква, Јустин из Америчке православне цркве, Евангелос Аравантинос из Грчке православне цркве, Роман Тсаплан из Украјинске православне цркве и Корнелије Јулијан – Драгомир из Румунске православне цркве са горепоменутим српским свештеницима.

 

Недеља православља 2011

13. март
Црква Св. Константина и Јелене
Грчка православна црква – Сури

www.greekorthodoxsurrey.org

 

Недеља православља 2010

21. фебруар
Српска православна црква Св. Арханђела Михаила – Брнаби

 

Недеља православља 2009

8. март
Црква Светог Ђорђа
Грчка православна црква – Ванкувер

www.helleniccommunity.org

 

Недеља православља 2008

Црква Свете Тројице
Румунска православна црква – ЊуВестминстер

www.sfantatreimebc.org

 

 Недеља православља 2005

20. март
Српска православна црква Св. Арханђела Михаила – Брнаби

 

Недеља православља 2003

16. марта
Српска православна црква Светога Саве
Св. Арханђела Михаила
Ванкувер

www.svetisava.net