Млада Србадија – Концерт

 

Заједничко дјело љубави свих чланова Младе Србадије и родитеља крунисано је дивним мини концертом у суботу увече 7. фебруара.

Концерт је био повод за дружење деце и пријатне сусрете и разговоре родитеља и истовремено прилика за талентовану дјецу да поред играња српских кола покажу и свој музички таленат. Већ мјесецима су дјеца сваке недеље припремала игру по игру, пјесму по пјесму, и дјеца су радосно играла и пјевала али и свирала на клавиру композиције које су сами одабрали и припремили.

Концерт су отворила дјеца најмлађе групе, Ана Маљковић и Данијела Попара које су поздравиле публику, а пјесмом је кренуо најмлађи ансамбл који је плијенио публику својим милим гласићима предвођен звуком клавира.

Средња група је изванредно одиграла Игре из Ниша, а љубитељи српске изворне пјесме из средње групе Николина Ђурић, Калина Маљковић и Даниела Попара су дивно отпјевале Иванова Корита.

Најстарија група је низала српске пјесме и српска кола и одушевила публику одигравши полетно и складно Влашко коло и Биначку Мораву, и отпјевавши разноврсне српске пјесме са разним мелодијама из разних српских области које су чланице саме одабрале за овај концерт.

Бурним аплаузом публика је поздравила младе пијанисткиње које су показале да поред великог дара за игру и пјесму знају и да свирају клавир. Ана Маљковић из најмлађе групе не само да је свирала на клавиру дјечију пјесмицу Жута кућа, већ је и пјевала док је свирала! Калина Маљковић из средње групе је подигла публику на ноге свирајући Ужичко коло, а заиста премијерни и јединствен био је и наступ из најстарије групе Николине Гаћић и Милане Ивановић које су одсвирале Реге дуо.

Десетогодишња Данијела Попара из средње групе је увеличала вече не само што је одговорно водила цијели програм и трудила се да програм неометано тече, већ је освојила срца публике пјевајући У прољеће кад јабуке цвату и Вишњичица род родила.

На крају програма водитељка програма је позвала на сцену кореографа средње и најстарије групе и захвалила му се на уложеном труду у раду са дјецом. Чланица Младе Србадије, Милица Бољановић, се захвалила кореографу Драгану и много се захвалила и инструктору српске пјесме Љиљани Тољевић која учи дјецу из свих група која воле да пјевају, и која је помогла да се организује овај концерт. Публика је поздравила бурним аплаузом учитеље који су својим радом допринијели напретку Младе Србадије.

Будућност и нада Младе Србадије је заиста заблистала у пуном сјају. Дјеца су била срећна што су сви на окупу и што су могли да подијеле и покажу своје таленте. Након концерта сви гости и чланови су се почастили палачинкама и колачима које су направиле тате и маме. Остатак вечери проведен је у пријатним и корисним разговорима и уз звуке српске музике.

Треба изразити захвалност председнику ЦШО Љубомиру Котуру и Управном Одбору ЦШО који су подржали овај догађај и помогли да се концерт одржи. Свакако треба велику захвалност одати и иницијатору концерта и менаџеру најстарије групе Душки Лалић, те затим Ирени Николић, Весни Маљковић, Јелени Ђурић и предсједници Младе Србадије Драгани Рихтер.

Захвалност припада и учитељицама најмлађе групе Николини Гаћић, Милани Ивановић и Стефани Лалић које су много помогле око сценског наступа оних најмлађих.

Хвала вриједним татама и мама који су помогли око организације и припреме колача и хвала тати Николи Ђашићу који се побринуо да озвучење за концерт, и хвала тати Миладину Гаћићу који се побринуо за фотографије са концерта.

А највећа захвалност припада дјеци и омладини Младе Србадије.

Љиљана Тољевић