Милосрђе на делу

Врлина која краси хришћане кроз векове је свакако милосрђе, поготову ако се стално доказује у пракси. Кроз историју та врлина је красила наш народ, а тако и данас, када се наши парохијани одазивају на разне милосрдне акције.

То нам је био мотив да помогнемо аутистичној деци у Отаџбини, на једном карактеристичном месту у манастиру св. Петке код Параћина у Србији. Манастир је место где нежељена деца често завршавају јер их родитељи не желе чувати због тога што су рођена са неким дефектом. Али Богу хвала, од другог светског рата до данашњег дана, Бог се постарао преко вредним и добрих монахиња наше Цркве, да се та деца збрину. Прво су била збринута деца из НДХ, протерана и без родитеља, а потом је власт у манастир довела неколико дефектне деце, да би се кроз године број увећавао.

Од тада живе у дому у манастирској порти, али као и увек у нашој Отаџбини помоћ је добродошла, па смо и ми у нашој парохији скупили скромни новчани прилог и јуче послали, како би та деца, њих 88 од којих 40 непокретних, добили макар мало средстава за хигијену и остале потрепштине. Хвала свима који су помогли и који помажу људе у невољи.

У наставку можете погледати две емисије о том манастиру. Прва емисија се зове Светски изазов: поуке о милосрђу у продукцији РТС-а, а друга Новости на лицу места: Манастирски дом Свете Петке у продукцији Вечерњих Новости. Испод видео записа је и неколико фотографија.

Протојереј Малиша Миловановић
Ванкувер

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=3mXscSE0j_I[/embedyt]

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=5zhSh74j-Tc[/embedyt]