Коло Српских Сестара

 

Коло Српских Сестара “Косовка Девојка”

 

Коло српских сестара ,,Косовка Девојка,, при цркви Св. Архангела Михаила основано је 1944 године и данас је најстарија жива српска организација или друштво у Британској Колумбији. Од самог оснивања непрекидно раде за добробит српског народа и српске цркве православне. После сваке недељне службе у цркви припремају послужење а за велике празнике и славе припремају свечане вечере. Име Косовка Девојка узеле су из племените побуде да се угледају на благочестиву Косовку Девојку која је самопожртвовано помагала српским јунацима у косовском боју. Поред добротворне активности коло сестара ради и на културно просветном пољу негујући православну веру и чувајући српско културно наслеђе.

 

Историјат

Две године од распада Аустроугарске монархије и стварања Краљевине Југославије почиње нови талас насељавања српских емиграната из Лике, Херцеговине и Црне Горе у Британску Колумбију.

Структура овог становништва је била сеоска. Већина није имала ни основно образовање, те су са тешкоћом добијали чак и тешке физичке послове.

До почетка Другог светског рата створена је мала српска заједница. Окупљали су се углавном по кућама. Ту се и родила идеја да се оснује коло српских сестара како би се помогло народу у старом крају, поново захваћеним ратним вихором.

Први састанак је одржан 24. Фебруара 1944. године у кући Јелице Ђукић. Састанку је присуствовало 13 жена. Поред Српкиња биле су ту и Канађанке и Гркиње удате за Србе. Такође је био присутан и Мирко Томић, представник мале српске колоније у Ванкуверу. Коло српских сестара се одлучило да носи име младе Српкиње која је после Косовског боја превијала српске рањенике – Косовке девојке. Изабрана је и прва управа. Прва Председница је била Јелица Ђукић. Мирко Томић је примљен као почасни члан.

Коло српских сестара “Косовка девојка” даје себи у задатак да помаже српски народ, своју цркву, као и болесне и остареле Србе и Српкиње.

Завршетком дома “Плави Дунав” 1947. године, Коло српских сестара преузима на себе и припрему прослава, банкета и послужења недељом и празницима, постајући један од главних стубова Црквено школске општине “Свети Архангел Михаило”.

Коло српских сестара “Косовка девојка” данас броји 58 чланица. Интересовање младих за чланство расте из године у годину.