Концерт православних хорова у славу Божију

Православна црквена заједница у Ванкуверу и Британској Колумбији је у благом порасту у последњих неколико година. Чувају се православне вриједности и одржава јединственост заједнице, првенствено захваљујући братству православног свештенства у Ванкуверу чијим пожртвовањем је однос православних заједница увијек био складан и трајан. Зато нас посебно радује што се и православни вјерници Ванкувера и околине још више саборно и молитвено окупљају на богослужењу. Али, Христова православна заједница наставља се дружењем и поводом лијепих концерата нарочито у току Часног Поста.

Повод за прво молитвено сабрање је била недеља Православља која је ове године одржана у Румунској Православној Цркви Свете Тројице у Њу Вестминстеру уз присуство великог броја народа. У истој цркви је одржан и други по реду концерт православних хорова који су ове године показали велику спремност и хармонију у хорским наступима.

Шароликост источног православног хорског појања и разни напјеви су заиста дошли до изражаја на концерту. Учешћа је узело неколико хорова и први су наступили домаћини хор РПЦ Св.Тројице. Изванредно припремљени и тонски усклађени румунски хор који се истиче подмлатком је извео неколико великопосних стихира и ирмоса у аранжману диригента Лигије Оанцеа за хорско извођење као и Химну Богородици Достојно од Бортњанског и познату народну пасхалну румунску пјеску Доамне Думнезеул меу.

Следећи запажен наступ је имао словенски камерни хор Ћирилика који окупља љубитеље православног и камерног појања из разних словенских нација. Хор је прво извео Тебе Појем и Њест Свјат од Мокрањца, затим Рахмањинову Богородице Дјево и још неколико одлично изведених пјесама под диригентском палицом Наталије Александрове.

Хор Украјинске Православне Цркве Света Тројица под руководством Вилија Зводеског је извео у украјинском напјеву Достојно од Бортњанског и псалам Хвалите име Господње у кијевском напеву. Овај малобројни хор је веома складно отпевао све пјесме.

Затим је наступио Хор Српске Православне Цркве Св. Арханђела Михаила који је прошле године био домаћин првог концерта ове врсте у Ванкуверу. Они су напјприје отпјевали псалам Благослови душе моја Господа волгордског напева. Затим су отпјевали неколико пјесама из Духовне лире од Св. Владике Николаја: О радосне вести, Небеска Србија и Христе Боже Распети и свети. Аранжман за пјесме св. Николаја је написао Никола Ресановића а истакнутим наступом хора је стручно дириговала Олга Токмакова.

Уследио је наступ хора Српске Православне Цркве Св. Саве из Ванкувера који су отпјевали Тропар Св. Сави од Мокрањца, затим ирмос О тебје радујетстја од Луке Гавриловића и Стихиру српским светитељима од Војислава Илића. Хорски наступ је био складан и мелодичан под диригентском палицом Јоване Ивановић.

На крају концерта наступио је хор Руске Православне Цркве Светог Николе Не Ждали који је добро познат широм православне заједнице у Ванкуверу због својих врхунских наступа. Они су отпјевали Хвалите име Господње од Фодорова, затим Задостојник Крестовоздвижења у напјеву Тројичне – Сергијеве Лавре и на крају предвођени својим диригентом Олгом Токмаков они су отпјевали Хвалите Господа с небеса од Чеснокова.

Сви хорови су били одлично припремљени и сви наступи су били молитвени и све у славу Божију. Након концерта домаћини румунске цркве су превазишли сва очекивања својом гостољубивошћу и припремљеним посним послужењем. Жеља је свих и план да се ово дружење настави и следеће године.

Љиљана Тољевић