Прослављена Храмовна Слава 2018.

Храм св.Арх. Михајла у Бурнабију, и ове године као и претходних 65. година постојања, прославио је свога небеског заштитника св.Арх. Михајла и остале бестелесне силе.

Ове године прослављање је трајало неколико дана, почевши од навечерја празника 20 нов, када је у нашој цркви служено празнично вечерње. На дан св. Арх. Михајла, 21 нов 2018, служена је св. Литургија, затим је уприличена литија око храма, а затим и освештан славски колач. Богу хвала, наш храм је био испуњен верним народом, који је дошао да се помоли Богу и нашем небеском заштитнику св. Арх. Михајлу.

Прослава је настављена, вечерњим богослужењем 24 нов 2018 г у цркви, а затим настављена освећењем славског колача и радосним народним сабрањем, на свечаној вечери и славској приредби. Овогодишњи кумови славе су г. Веселин и Љиљана Вуковић, који су се својски потрудили да осветлају домаћински образ, а поред домаћина били су и гости о. Мирослав Дејанов, о.Марко Радмановић, о.Евстафиј Хрипунов, као и председник ЦШО св. Саве г. Душан Поповић.

На приредби су наступали, ученици српске школе св. Василије Острошки, показујући свима присутнима значај и величину српског језика и културе за децу рођену ван Отаџбине. Затим, деца из фолклорних група „Млада Србадија“ и „Вук Караџић“, који су угрејали срца свих присутних лепом и грациозном игром. Народним песмама били смо почашћени у извођењу познате оперске диве г. Мартине Говедник и мушком певачком групом „Српски соколови“. Наравно, лепоти прославе допринели су и хорови, наш „Обилић“ и руски хор „Не ждали“, у изванредном извођењу наших и руских народних и духовних песама. После свечаног програма, славље је настављено уз веома укусну и лепо осмишљену вечеру, припремљеном од стране вредних сестара из КСС „Косовка девојка“, које су у духу традиције и ове године даровале $25,000 за рачун од реновације наше цркве.

Сутрадан, као круна ове вишедневне прославе, служена је св.Арх. Литургија, на којој је началствовао Епископ канадски Г.Г Митрофан, уз саслужење протојереја Малише Миловановића и јереја Марка Радмановића. Пре почетка св. Литургије, Епископ канадски је обавио мало освећење храма, након реновације наше цркве. Радови су коштали преко $ 500,000, и трајали су око 8 месеци. Делом су финансирани од дарова и прилога делом од кредита. Богу хвала, и тај велики подухват је потпомогнут од старне веиког броја приложника и трудбеника, који нису жалили новац, време и снагу да пројекат приведемо крају. Овом приликом бих се свима захвалио, на помоћи и подршци током овогодишњих радова. Кумства за следећу годину прихватили су се Зоран и Биљана Кос.

протојереј Малиша Миловановић