Српска Православна Црквено-Школска Општина Свети Архангел Михаило – Ванкувер

ПОМАЖЕ БОГ!

Добро дошли на ову скромну, али са љубављу урађену презентацију. Надамо се да ћете овде пронаћи све што вас интересује о верском, културном и просветном животу и раду наше српске заједнице при цркви светог Архангела Михаила у Ванкуверу. У одељку са линковима вам препоручујемо неке странице који су по свом садржају блиски овој презентацији. Са Божијом помоћи, ове странице ће бити често допуњаване новим садржајима. Желимо вам пријатан и душекористан боравак на овом сајту.

Синиша Милутиновић
Свештеник ванкуверске парохије Протонамесник Синиша Милутиновић

Црквено школска општина “Свети Архангел Михаило” основана је у Српском Дому “Плави Дунав” 4. јануара 1953. године.

На оснивачкој скупштини присуствовало је 45 чланова а за првог председника изабран је Стево Коњевић.

Ускоро по оснивању црквене општине, у горњим просторијама српског дома урађена је капела посвећена Св. Арх. Михаилу коју је осветио Епископ Дионисије 10. јуна 1955. године.

Зграда српског дома је продана априла 2004. а новац је утрошен на довршетак радова нове цркве Св. Арх. Михаила у Брнабију. Сви задужбинари и приложници овога дома су задужбинари и приложници новога храма.

Изградња нове цркве Св. Арх. Михаила са пропратним просторијама трајала је од 2002. до 2005. године. Нова црква је освећена 5. марта 2005. год. Цркву су осветили Његово Преосвештенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ Новограчанички Лонгин.