Прослављен празник Рођења Христовог – Божић

С празником Рождества Христовог све ново почиње у историји човјечанства и нова радост се даје у лику Оваплоћеног Богомладенца Христа. Благочестиви срби су увијек свјесни ове предивне истине и зато се сав вјерни народ наше ЦШО радовао Божићу и празник је дочекан и прослављен у празничној атмосфери.

У седмицама које су претходиле Божићу, вјерни су посјећивали богослужења и снажили своје душе уз пост и молитву и приступали Св. Причешћу. Црква је, хвала Богу, била пуна народа и дао Бог да се још више умножимо и усавршимо у хришћанским врлинама које нам доноси празник Божића: љубави, милостињи, гостољубљу и снисходљивости једни према другима.

Велики број вјерних су, угледавши се на мудраце који су дошли Богомладенцу на поклоњење са дарима, долазили у свети храм да одају славу и хвалу, а на Бадњи Дан и Божић Црква је била препуна народа. Заиста ништа узвишеније нема и радосније него када вјерни хрле у Цркву која их увијек раширених руку очекује. Тако је и наша Црква поносна на своја вјерна чеда, на вас наше парохијане, који водите бригу о својој светој православној вјери и дивним исконским српским православним обичајима и својим посјећивањем чврсто чувате и одржавате Христову традицију и традицију наших светих предака, матера и отаца. Ове године су сви присутни са Празничног вечерњег богослужења понијели сјећање на Витлејемску пећину и Богомладенца у јаслама и уз свежањ освећеног Бадњака понијели радост Божића у своје домове.

Празнично вечерње богослужење са црквеним пјесмама и добро увјежбаним хористима који су пјевали богослужбене и празничне пјесме, да споменемо само Ликуј данас Сионе, Витлејеме славни граде, Слава Богу на висинама и остале Божићне пјесме су одјекивале вјековном љепотом Божића.

На сам дан Божића, одлужена је Божићна Литургија која је зрачила радошћу и храм је блистао онако како само на Божићно јутро блиста на богослужењу. Многа дјеца и вјерни су се причестили.

Након свете Литургије освећена је и ломљена Чесница и приређен је божићни ручак и празничне литургије на празник Сабора Пресвете Богородице и Св. Архиђакона Стефана.

Љиљана Тољевић