Прослава бадње вечери и Божића

 

Бадње вече у цркви св. Архангела Михаила

Срби Ванкувера и околине сваке године са радошћу на свечан начин прослављају Бадње вече и Божић. На вечерњим богослужењима на Бадњи-дан и Божићној Литургији присуствује велики број православних верника .Божић се такође свечано прославља у православним домовимa у кругу породице.

На Бадњој вечери присуствује по неколико хиљада верника и до сада је најпосећенији српски народни скуп у ванкуверу и околини.

На бадње вече одслужи се вечерње богослужење које почне увече у 6 часова. Потом се прелази у црквену салу гдје се унесе и благосиља бадњак.У црквеној порти гори ватра на којој се налажу бадњаци. Уз ватру црквени хор и присутни пјевају Божићне пјесме.

По завршетку овог чина свештеник са бине прочита Божићну посланицу Његове Светости Патријарха Српског а предсједник ЦШО у краткој бесједи честита свима присутнима бадње вече. Потом се у црквеној сали дијеле бадњаци, Коло Српских Сестара специјално за ову вече припреми уштипке и доста поклон-пакетића који се дијеле дјеци на бадње вече које подијели дјеци Божић Бата. На крају присутнима се послуже уштипцима и шумадијским чајем.

На сам дан Божића Света Литургија поћиње у 10 часова. По завршетку свештеник прочита Божићну посланицу Његове Светости Патријарха Српског. Потом се у централној црквеној сали сервира послужење – домаћи специјалитети од старина као нпр. цицвара, уштипци и томе слично.

Од 2009 године црквени хор Обилић одржава о Божићу концерт.

Бадњак у цркви св. Архангела Михаила

 

 Божићни Концерт

 

„Слава Богу на висини, запевајте народи!“

Традиционални Божићни концерт „Слава Богу на висини, запевајте народи!“, у организацији црквеног хора „Обилић“ одржан је 10. јануара у препуном амфитетару ЦШО Светог Архангела Михаила. Речју, глумом и песмом на јединствен начин испричана је прича о Христовом рођењу – дану када је Господ једне тихе витлејемске ноћи сишао међу нас људе, да бисмо се ми обожили и примили усиновљење. На концерту су као наратори, глумци и певачи учествовали ђаци српске школе „Св. Василије Острошки“. Глуму на сцени и реч наратора својим гласовима су обогатили дечији хор при српској школи и црквени хор „Обилић“, за које је, како сами кажу, овај концерт скромни поклон Богомладенцу Христу . Да би на сцени све изгледало онако како нам у причи о Христовом рођењу говори и само Свето Писмо, глумци су говорили цитате из Јеванђеља и носили костиме намењене само за ову прилику. Током концерта публика је више пута бурним аплаузом поздрављала нараторе глумце, флаутискињу, наступе дечијег хора, солисте и хор „Обилић“. Посебно би овом приликом издвојили сам крај концерта, када су заједно публика, солисти дечијег хора и хор „Обилић“ отпевали сверадосну песму препуну љубави и наде: „Слава на висини Богу, запевајте народи!“- коју је публика одушевљено поздравила. Дубоко верујемо да је Божићни концерт у срца публике и учеснике концерта унео једно посебно умилење и топлину, као само једне од Божићне сверадости у данима када прослављамо Божићне празнике у нашој цркви и у нашим домовима. Концерт је снимала Српска телвизија у Ванкуверу.

Диригент: Јована Ивановић, певачи: Наташа Марјановић, Тања Башановић, Маргарита Јанковић, Розалинда Ковачевић, Драгана Хајдук, Јелана Војичић, Јелена Петровић, Наташа Николић и Ненад Ивановић.
Учесници – ђаци српске школе „Св. Василије Острошки“
Дечији хор – Марија Војиновић, Ана и Марија Шарић, Мартина Атанацковић, Анастасија Видовић, Настасија Дувњак, Бојана Кос, Ема Савић-Kallesoe, Јована Дувњак „Божић, Божић Бата“ – Грегор Гашовић-Варга, Андреј Марјановић и Исидора Башановић „Везак је везла Дјева Марија“ – Нина Ђокић – солиста, Милена Стефановић – флаута „Анђели певају“ – Дамјан Ђурица, Милена Ивановић, Стефани Лалић, Николина Гачић, Нина Ђокић, Јана Николић, Милена Стефановић – флаута
Наратори – Катарина Милићевић и Мара Мијатовић
Глумци – Божана Кос, Јулијана Мичел, Михаило Видовић, Алекса Савић, Недељко Кос, Марица Атанацковић, Марко Стојсављевић, Јована Дувњак и Милан Ђашић
Избор песама – Јована Ивановић и Славка Гашовић-Варга
Драмски текст – вероучитељ Наташа Николић
Сценографија и костими – Биљана Атанацковић, Маргарита Јанковић и Мила Павловић
Плакат – Милка Жмукић