Христос Васкрсе!

 

Како и доликује православним хришћанима, празник над празницима, Васкрс у СПЦ Св. Арханђела Михаила је дочекан молитвено, свечано и у великом сабрању.
Заиста је било дивно видјети свети Храм испуњен вјерним народом, омладином и дјецом. Све је било благочестиво и весело уз васкршња честитања и поздраве Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе.

Дочек Васкрса, и седмице, и дани који су му претходили, проведени су у богослужењима, посту и молитви. У току цијелог Часног поста, према старом хришћанском обичају, свештеници из обе Српске Православне Цркве су назмјенично служили средом и петком Литургију Пређеосвећених дарова. Како је дивно кад браћа живе у љубави и заједничком молитвом прослављају Бога. Ова богуслужења су била и лијепе прилике за братска окупљања верних и наизменичног посјећивања цркве: тако средом је Литургија Пређеосвећених дарова служена у СПЦ Св. Арханђела Михаила, а петком у СПЦ Св. Саве. Надамо се да ће се ова лијепа православна традиција наставити и убудуће.
Свечане су биле и недеље поста уз служење Литургије Св. Василија великог и празнична и вечерња богослужња сваке суботе.

Ове године смо и по први пут за Врбциу, празник деце, на Лазареву суботу и пред Цвети, организовали мали фестивал за дјецу: било је ту свега по мало, и замак за игру, кокице и бонбоне, и дјечија радионица за декорацију и цртање васкршњих јаја, и цртање и бојење разних врста. Велики број дјеце се окупио и заједно су уживали и родитељи који су се частили посним крофнама, кафом и чајем.
Лијепо су била посјећена и сва богослужења у току Стране Седмице, посвећене страдањима и жртви нашег Господа. Умудрени постом и молитвом, вери су притицали сваког дана и тихо и с љубављу целивали Часни Крст и Плаштаницу.
Дјеца су на Велику Суботу након богослужења фарбала Васкршња јаја и припремала се са мамама и учитељицама за Васкрс.

А у освит Васкрса, за Васкршње јутро, у мирну поноћ служено је Пасхално јутрење са литијом уз глас звона са звоника испод ведрог звезданог неба, и све је одисало прозрачношћу и благодаћу. Могло се осетити како се небо радује са земљом Васкрсу и посебну чар има Васкршње јутрење.

На Васкршњој Литургији, на којој је присуствовао велики број верног народа, све је било радосно и обасјано духом и свјетлошћу Васкрса. Богослужење је било прожето дивним појањем неуморног и брижног о. Малише Миловановића уз отпојавање Црквеног Хора Обилић који је тог дана био састављен са децом из Српске школе Св. Василије Острошки. Многи верни су након богослужења рекли да је појање звучало као да су и анђели са хором и децом пјевали.

Празнично дружење је настављено и након богослужења, најприје са традиционалном туцијадом Васкршњим јајима, затим са Васкршњим ручком и пикником. Услиједио је и пригодан програм у коме су успјешно играли и пјевали чланови Фолклорне Групе Младе Србадије са сва три ансамбла и ученици Српске Школе.

Захваљујемо се спонзору Васкршњег ручка, младом господину Николи Ераковићу, који се такође побринуо и око печења заједно са Милетом Вишекруном. Велика захвалност припада и сестрама КСС Косовка Девојка на челу са Јованком Бановић и Зденком Цумф.

Христос Васкрсе!
Ваистину Васкрсе!

Љиљана Тољевић