Одржани Српски Дани 2022

Вољени српски роде!

Хвала вам свима што сте се одазвали у тако великом броју и дошли на наше Српске Дане.

Ми домаћини смо били пресрећни да видимо малу дјецу, омладину, родитеље, баке и деке како сви хитро долазите са осмјехом на лицу – радујући се једни другима у љубави.

То је Христова љубав! То је мир и слога светосавска која се могла видјети и осјетити на Српским Данима.

Хвала свима вама који сте дошли да се прво Богу помолите и упалите свијећу у Цркви, а затим присуствовали програму и свим активностима.

Хвала велико нашим драгим гостима свештеницима из СПЦ Св. Саве и браћи и сестрама и дјеци из Српске школе Светог Саве као и Фолклорној Групи Вук Караџић који су својим доласком и програмом увеличали наше Српске Дане.

Кутлурно-умјетнички програм

Културно уметнички програмТрадиционални Српски дани наравно подразумијевају богат културно-умјетнички програм. Иако се још многа фолклорна и умјетничка друштва тек полако поново организују послије паузе због рестрикција, ипак се неколико фолклорних друштава одазвало и обогатило садржај програма. Оба дана ређали су се наступи фолклорних група и локалних младих умјетника.

Најприје треба изразити захвалност због лијепе сарадње са Српском Црквом Свети Сава из Ванкувера, јер су се одазвали и учествовали у нашим Српским данима. Фолклорна Група из Св. Саве, Вук Караџић, је стални и драги гост на фестивалу. И ове године су својим изванредним наступом подигли публику на ноге и изванредно одиграли неколико српских кола. Велико хвала Нинету Мирковићу, Олги Ванчић и свим члановима Ф.Г. Вук Караџић, дјеци и омладини, који су својим наступом помогли нашу Цркву и подржали Српске Дане.

Срећни смо и због првог наступа на нашим Српских Данима од стране Српске Школе из Цркве Св.Саве. Ученици и родитељи школе су се представили нашој заједници и извели свој припремљени школски рецитал. Било је дивно видјети и наше најмање ђаке како својим рецитацијама дају подршку овом фестивалу. Велико хвала родитељима и учитељицама Српске Школе које су се потрудиле да дођу и помогну у раду наших Српских дана.

Велико хвала и свим осталим учесницима који су својим наступима помогли да програм буде садржајан и лијеп. Захваљујемо се младом умјетнику Кристијану Ољачи који је учествовао у програму оба дана, Рома Гри плесној групи, oркестру Стари звуци, Супер Кристал плесној групи, Фолклорној групи Градина и бугарској Фолклорној групи Далина која је дошла са три ансамбла и који су имали запажене наступе. Шпанским пјевачима Сангре Морена, народном музичару Раденку Кнежевићу, плесној умјетници Елени и плесној Академији Боје плеса.

Домаћини дјеца и омладина из наше Српске Школе Св. Василије Острошки и Фолклорне Групе Млада Србадија су такође имали одличне наступе оба дана и заблистали у свом пуном сјају.

Програм је организован и припремљен захваљујући добровољцима који се сваке године потруде да програм буде добро организован.

Велико хвала и нашим драгим музичким умјетницима народне музике Драгану Петровићу и Мири који су својом пјесмом створили одличну атмосферу за дружење и народно весеље.

Спортска догађања

СпортОба дана одржани су турнири у фудбалу и одбојци. Захваљујемо се свим тимовима и играчима који су у 8 тимова одиграли утакмице. Велика захвалност свим и посматрачима који су дошли да навијају за своје тимове. Сигурно се треба захвалити свима који су помогли у организацији 8 фудбалских тимова, и онима који су организовали турнир у одбојци за младе и организовали 8 одбојкашких екипа. Хвала свим навијачима који су дошли да подрже одбојкашке тимове.

Велико интересовање је било за оба турнира и надамо се још већем одзиву за следећу годину. Ове године је такође било интересовања и за дјечији фудбал и дјечију одбојку и јавила се жеља да се за следећу годину организује турнир за најмлађе. Вриједна дјеца из Српског Дјечијег кампа који се већ неколико година одржава у нашој Цркви, су била главни покретачи дјечијег фудбалског турнира.

Надамо се да ћемо имати неколико екипа и за дјечији турнир слеће године.

Продаја хране, печења и српских посластица

ХранаУправни Одбор ЦШО и КСС су поред осталих догађања и задужења се такође побринули и за продају хране, печења и српских посластица.

Припреме су трајале неколико дана прије суботе и недеље и велики број добровољаца је узео учешћа у припреми и продаји печења, хране и пића. Велико хвала свима који су помагали и неуморно радили. Један број волонтера је радио данима и ноћима и много им се захваљујемо. Било је дивно видјети и породице гдје су по три четири генерације заједно радиле дан и ноћ.

Добровољци су неуморно помагали у сваком тиму и свакој екипи да све буде припремљено и наручено на вријеме. Доста волонтера је узело неколико слободних дана са посла и на тај начин дали све од себе да што више помогну реализацију Српских Дана.

Хвала свима вама драга браћо и сестре који сте се одазвали у тако великом броју и посјећеност овог Српског дана је оборила све рекорде посјећености до сада. Ми смо очекивали кишно вријеме али ето били смо благословени са лијепим временом и драгим гостима. Нестало је хране већ у суботу, али вриједне сестре из КСС су се одмах оргнизовале и набавка је извршена и радило се до касно у ноћ тако да су сви продајни штандови били спремни и за недељу.

Дјечији забавни програм

Ове године за наше најмлађе био је организован интерактивни забавни програм. У гостима су били позоришна забавна група Свет уметности који су за дјецу припремили забавне игре и представе на различите теме.

Спонзори

Захваљујемо се свим спонзорима који су својим прилозима помогли у организацији традиционалног фестивала Српски Дани. Листу приложника можете видјети на страници Спонзори Србских Дана 2022.

Домаћини

Управни Одбор ЦШО Св. Архангела Михајла и КСС Косовка Девојка су заједно са преко 90 волонтера одрадили огроман посао и уложили велики труд да све буде најбоље организовано. Велика захвалност припада и нашем новом свештенику о. Синиши Милутиновићу који је као добри домаћин провео сво вријеме Српских дана са народом, и потрудио се да се представи и да се упозна са свима колико је то вријеме и велика посјећеност дозвољавала. Још једном упућујемо топлу добродошлицу о. Синиши и његовој породици: супруга Сања и дјеца Алексеј, Павле и Ирина.

Љиљана Тољевић